I Like it!!!

Sunday, January 29, 2012

Thank you for the moments I remember with a smile and tears in my eyes.

Assalammualaikum semua pembaca tegar ku :) Buat apa tu? Hari ni dah Ahad dah. 2 hari lagi habislah Januari ni. Last entri blog DeeDee mengenai Tahun Baru Cina dan cuti panjang kan. Alhamdulillah, sepanjang bercuti tu, DeeDee tidak berada di Kuala Lumpur. Hari Jumaat 20 hb Januari tu DeeDee bertolak dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang bersama-sama 2 orang adik-beradik angkat Facebook. Perjalanan yang panjang dan jauh. Agak penat tapi menyeronokkan. Pasal? DeeDee bergolek-golek kat tempat duduk belakang. Hahahaha... Tidur bangun tidur bangun. Hari pun hujan ketika itu. Kejap hujan kejap tak. Sampai-sampai jer dah pukul 4am. Terus tidur jer pastu. Bilik sejuk. Best! Tiom Tiom~

Bangun pagi sabtu tu, mama dah sediakan sarapan. DeeDee pulak tak sabar nak ke sawah padi tu nak upload gamba Good Morning kunun... Hahaha... Fun and Enjoy. Sabtu tu adik dan DeeDee bersiap nak pergi kenduri kahwin kawannya. Lalu lah Balik Pulau dan melintasi Jambatan Pulau Pinang. Besar jugak Pulau Pinang ni kalau nak ronda. Ada saja tempat di sekeliling kalau tengok. Balik daripada wedding tu pun terserempak rumah kelahiran Tan Sri P. Ramlee. Sangat menarik ya. Cuma kami agak terlewat 1 jam untuk mengunjungi tempatnya kerana di buka sehingga pukul 5:30pm sahaja. Nevermind, next time ada lagi :)

Setelah lama ku berfikir panjang di dalam kereta kekadang, aku teringin pulak nak ambik lesen memandu kereta. Lesen sedia ada sekarang cuma lah lesen memandu motorsikal. Ada pun lesen memandu motorsikal ni, aku tak pulak memandu motorsikal di Kuala Lumpur ni. Geli ah... tengok banyak motor suka mencelah-celah gaya ala-ala Mat Rempit nih... dah lah peratusan yang menunggang motorsikal di sini kompom mati kalau eksiden. Haha... Bukanlah pasal nak mengelak kematian kan, cuma, memang tak bley ah nak tunggang moto kat sini, lain lah dalam kampung-kampung jer ker... InsyaAllah, sebelum aku pindah semula ke Sarawak, at least aku ada lesen memandu kereta. Aku nak belajar di KL lah. Dengar cerita lagi murah kot. Tapi start Mac tahun ni akan dinaikkan pulak harga. Lagipun adik aku yang sorang tu JPJ dia cakap buley Murah kalau ajak dia. [still kumpul bajet].

Sepanjang 4 hari di Kepala Batas, Pulau Pinang, terdapat banyak perkara yang betul-betul memadatkan masaku dan aku sangat bersyukur masaku tidak di sia-siakan. Ada saja pelajaran ku di sana dan perkara yang mahu dilakukan. Antara pesanan yang aku tak bley lupakan , pesanan daripada Tok Nek, "Dugaan tu Tuhan beri kat kita pasal kita terlupa kat Dia Lar tu", Mama, "Ni ikhlas ker tak ni?", Mak Teh, "Sarapan pagi tu penting sebab kita dah tidur seharian, bila bangun tu kita nak bagi usus kita aktif dan tidak rosak, jadi kita kena sarapan. Sekurang-kurangnya 2 biji kurma dan segelas teh 'O' suam atau panas". Antara 3 pesanan ni saja pun dah cukup banyak untuk ku pelajari dan amalkan. Thanks :) Nanti datang lagi nak dengar jugak... Pesanan yang diberi agak spontan tanpa mereka sedari juga, tapi cukup banyak bererti buatku si penghayat kisah orang lain.

Balik dari Pulau Pinang, haruslah begitu banyak pakaian untuk ku basuh. Hahahha... 3 hari punya pakaian aku kena basuh. Pakaian semasa dan pakaian yang sudah aku pakai semasa di Pulau Pinang. Agak *fenat, tapi sangat berbaloi ya percutian ku di sana. Aku sempat makan Pasembur @ Pasembuq. Kira rojak lah jugak. Cuma rojak dorang ni lebih banyak campurannya seperti campuran yang ada dalam stimbot :) Sangat sedap ya. Haruslah licin pinggan. Nanti nak cuba rasa nasi Kandar Penang pulak. Kari dorang lagi belom rasa. Huhuhuhu... Rupa-rupanya masa aku balik dari Penang tu, nak basuh pakaian cukup untuk 1 baldi jer ku basuh sebab pencuci pakaian aku habis. Agak tertangguh lah membasuh pakaian. Semalam dan hari ni baru nak habis pakaian yang di basuh.

Setelah 4 hari bercuti tu, entahlah, agaknya kebiasaan sudah bagiku. Setiap kali balik dari perjalanan jauh ker, mesti aku rasa macam demam-demam. Mungkin kerana faktor kita datang dari tempat bersih, bila datang ke tempat kotor semula, kita sakit lah. Faham tak? Maksudnya, Kuala Lumpur ni begitu banyak ya kadar pencemaran nya terutamanya air yang kurang bersih dan udara nya penuh dengan karbon monoksida dan sulfur dioksida. Sebab tu lah bila balik Penang jer segar-bugar. Mandi air pun rasa bersih sangat-sangat jika dibandingkan mandi di bandar Kuala Lumpur yang urgghhh, agak macam kotor ya... Sebab tu masa dah balik ke Kuala Lumpur, hari pertama kerja Rabu, bila bangun tidur tu rasa macam demam-demam jer. Tak pedulik, ingatkan letih jer.

Hari kedua bekerja dari 3 hari tu, barulah aku agak terasa demam tu, bersin sampai 3 kali, bila buang kahak jer keluar campuran darah, keluarkan hingus jer pun ada campuran darah lagi. Sah-sah aku demam dah kot. Aku ni agak pelik, demam pun aku tak perasan. Bila di tempat kerja, sambil-sambil buat kerja tu, boleh kan aku rest jap tertidur dengan buku-buku disekeliling meja aku tuh. Bos lalu pun aku tak perasan. Tiba-tiba hari Jumaat hari ketiga bekerja, aku bangun pagi terlajak tak dengar 2 bijik alarm clock aku bebunyik. Aku capai henpon terus sms kat member Opis aku E. L (Emergency Leave). Memang tak berdaya nak turun kerja dah. Badan tak bleh angkat. Untuk sehingga pukul 10am baru dapat bangkit. Siap-siap jer lepas solat Jumaat, aku bersiap dan terus naik teksi ke Hospital Kuala Lumpur. Blood Test dan Doktor memberikan preskripsi dan aku di suruh datang lagi keesokan harinya untuk buat Repeat Blood Test. Pasal apa? Incase aku kena Denggi Beb! Adoi naaaaaa... Risau dah pasal Denggi nih. Di Kuala Lumpur saja punya cerita memang bersepah kes Demam Dengggi tau. Walaupun area rumah sewa aku ni almost everyday ada buat semburan mencegah nyamuk tu tak kisah subuh ker, petang ker pagi ker... memang ada saja semburan dalam setiap minggu kedengaran, tapi, still nyamuk makin banyak membiak berleluasa. Bagaimanapun, semalam selepas blood test dijalankan, lega apabila Doktor memberitahuku, aku clean daripada masalah Denggi. Alhamdulillah.

Okeh, setakat tu jer bulan ni punya entri. February harus kita berjumpa tau! InsyaAllah. February ni pun awal-awal bulan dah cuti panjang macam cuti minggu lepas ketika DeeDee bercuti ke Pulau Pinang. Bulan February ni agak special sikit bagi DeeDee sebab DeeDee sedang menantikan kedatangan adik-beradik angkat lain dan kengkawan dari Miri. Dorang semua nak jenguk DeeDee di Kuala Lumpur dan mintak bawak berjalan-jalan di sekitar KL. InsyaAllah sempat. DeeDee pun akan apply cuti nanti eek :) Rindu mereka jugak :)
Okeh. GTG... Mua mua mua Tiom~Tiom~




Tuesday, January 17, 2012

Sometimes on the way to the DREAM you get lost and find a better one

Gong Xi Fa Cai soon. Tahun 2012 ni, Chinese New Yearku, aku akan berada di Pulau Pinang bersama keluarga angkatku yang ku sayang. Ingat lagi ker keluarga angkatku? Hehe, related la dengan adik-adik di facebook ku. Pulau Pinang tu di mana Dee? Di area Kepala Batas. Cuti kali ni ada 4 hari. Panjang tu, nak balik Seremban, sepupu pun dah takder sound-sound. Segan *fulak aku nak balik. Tapi, aku kenang jugak kat anak-anak sepupu 3 orang tu yang ku rindui. Sangat rindu nak masakkan makanan untuk dorang. Ermmm... Nevermind, suatu hari nanti, aku akan datang lagi. Pasti. InsyaAllah. Jumaat ni malam akan berangkat pergi bersama-sama adik yang berada di KL. Adik yang sorang lagi dah balik Sarawak celebrate CNY di sana :)

Haruslah aku menaip lagi bulan ni memandangkan pejam celik mata tengok kalendar dah tengah-tengah bulan. Amboi... tak hingat. Tau-tau nanti dah tukar bulan. Apa perkembangan terkini tentangku bulan ni? Amacam dengan rumah sewa? Dah ada penyewa baru? Wanzy dan Pojie dah selamat pindah? Hehehe... Last minit pun, dapat juga aku penyewa baru yang menggantikan tempat kosong di bilik satu lagi. Itupun dengan bantuan adik kesayangan aku tuh. Penyewa baru ni rakan setugasnya yang baru masuk juga pada hari bekerja di opisnya. Malam harinya datang ke rumah sewa ni dan mengangkut habis semua barangnya dari rumah lama di tempat lain. Syukurlah pada malam penyewa baru tu pindah sekaligus dia membayar duit sewa. Keesokan harinya, terus aku bank in duit sewaku dan dia ke akaun Maybank tuan rumah sewa. Selesai.

Pojie dan Wanzy pula? Mereka berdua dah selamat pindah juga and masing-masing officially ada kenderaan sendiri dah. Happy for them anyway. Sempat aku merasa menaiki motor baru Pojie 2 minggu lepas. Masa tu aku nak pergi potong rambut kat Maju Junction Mall(my faveret Hair Saloon), kebetulan Pojie datang ke rumah hendak mengemas barang-barangnya lagi yang belum habis pindah sepenuhnya. Masa tu lah Pojie offer bantuan hantarkan aku. Alhamdulillah, penat lelahku menuju ke LRT dikurangkan. Thanks Pojie! Hehehe... Wanzy punya keta baru? Hohohohoho... tak sempat rasa lagi. InsyaAllah next time. Lagipun Wanzy masih ada lagi di Kuala Lumpur. Kuala Lumpur ni kecik jer sebenarnya. Cuma kesesakan, jalan yang bersimpang siur dan fly over sana-sini tu yang buat bengong tak tau jalan mana nak pergi dulu. Silap jalan bley terbabas sesat jauh... Hahha... yang dah biasa saja okay.

Semenjak Pojie dan Wanzy pindah, aku membeli 4 barang menan yang paling penting dalam rumah ni. Barang menan tu merupakan sebahagian keperluan dan kehendak yang bila-bila memang perlu kalau sudah duduk bujang nih. Yang pertama aku beli, cerek air panas dan seterika. Penting tu kalau nak buat air suam ka, milo panas ka, teh panas, kopi panas ka~ Hehehe... Seterika tu pulak lagi lah perlu sebab orang bekerja macam aku nih, haruslah seterika pakaian walaupun aku ni pemalas mo seterika pakaian. Tapi aku utamakan baju opis lah yang rasmi yang mudah renyuk. Yang tak renyuk walaupun dah basuh, kirim salam, aku tak seterika pun. Huhuhuhu. Lepas tu, baru aku dapat beli jugak kipas meja dan juga periuk nasi elektrik. Memang sangat penting ya kipas tu pasal rumah ni sangat-sangat bahang. Tingkat atas sekali lah katakan. Kipas kepala besar, badannya kecik. Hehehehe... Periuk nasik tu pulak memang penting agar memudahkan kerja-kerja memasak aku dan jimat masa. Periuk nasi dan Cerek air takda pun takpa, tapi buang masa kalau manual masak. Di sini, masa itu macam Emas! Bernilai dan berharga.

Syukurlah Alhamdulillah aku mampu terbeli kesemua keperluan tu walaupun dengan ketiadaan Pojie dan Wanzy sudah. Itu semua berkat juga hasil aku menyimpan dalam ASB. Aku ada buat pelaburan ASB, dan Dividen Januari yang baru keluar tu memang sangat membantu aku menampung mana yang ku perlu. Janji keperluan aku cukup dan kehendak aku agak dicatu sikit. Hehe... Di catu? Maksud? Semenjak Januari ni, aku sudah mulai mengikat perut tapi tidaklah seketat masa selepas aku kena rompak tu dulu. Sungguh aku kurangkan makan bulan ni, still lagi dapat menikmati makanan yang aku mahu. Alang-alang diet jer. Janji ada makan dari takda langsung. Aku kena biasakan diri susah di tempat orang ni kerana aku yakin, sabar banyak membantu kita menghadapi masalah yang sama dengan mudah. InsyaAllah.

Walaupun Pojie dan Wanzy sudah pindah, banyak lagi yang aku perlu fikirkan. Maksudku, hendak di bayar. Banyaknya tanggungan sudah. Sekarang ni aku tabahkan sajalah tengok payslip setiap bulan asyik kena potong saja gaji. Pasal admin silap kira aritu dan aku lambat gtau jugak. Aku manalah pandai kira, tapi musykil jugak caner bleh jadik banyak tahun lepas. Apapun, selesai lah tu nanti March. InsyaAllah. Barang yang kena curik lagi belum habis ganti. Aigooo... Bertindih-tindih guna duit bulan ni... aku rasa selesai guna duit ni dalam April nanti. Harapkan gaji aku nak bayar semua tanggungan aku tu, adoi, bangkrap. Bleh tahap makan pasir saja. Ermmm, sabar, yang penting, tanggungjawab mesti dibayar terlebih dahulu. Aku meramalkan sehingga late Disember tahun ni kewanganku baru stabil. InsyaAllah. Sabar Dee... orang yang tak faham situasi aku memang tak merasa, tapi please lah jangan ada lagi rancangan yang menyebabkan aku terpaksa lagi carik penyelesaian segera yang melibatkan kewangan.

Macam semalam, aku dah menarik diri dari terlibat masuk Family Day tempat kerja aku yang bakal diadakan June nanti. Hati nak pergi, tapi tak mampu nak bayar punya pasal walaupun ansuran 5 kali, aku terpaksa berat hati menolak saja untuk join. Sewa pun dah meningkat sekarang sebab duduk berdua. Itulah, masalah kewangan memang kita tak duga. Aku risau sekarang aku takder duit kecemasan saja. Asyik membayar saja, tak sempat menyimpan. Aigoo... Sungguh aku ditimpa masalah kewangan lately, tidur malamku nyenyak juga sehingga bermimpi macam-macam yang melucukan almost setiap hari. Pagi tadi aku terbangun aku tersentap kenapa aku mimpi kawen lagi. Hari tu masa tukar tahun 2012 pun aku mimpi jugak kawen. Mimpi kawen lah, beli tv lah, mimpi bergambar dengan kamera canggih lah di tepi pantai... Ewah... macam-macam saja lah aku mimpi... Hahaha... Adoi... senyum sajalah aku bangun pagi pikirkan... Mainan tidur saja tu kan?

Realiti? Hari ni aku tetiba terasa sayu dan sedikit sebak bila teringat. Dahulu, mula-mula aku belajar untuk berenang, aku di ajar di tepi pantai Kampung Pulau Melayu, Miri. Setelah air sampai ke paras dada, aku cuba untuk mengapungkan diri seperti yang diajar. Entah macamana lahkan, ombak dari belakang menghempasku dan aku tiba-tiba terjatuh ke dalam laut dan tanganku terkapai-kapai meminta tolong untuk ditarik. Saatku memerlukan pertolongan, tanganku ditarik dengan pantas dan aku terapung semula di dasar air laut dan melihat wajah ayah yang menyelamatkan aku. Terharu. Ayahku sentiasa berada di situ. Jauh di sudut hatiku hari ni, benakku cuba menerangkan padaku, ayahku sayangkan aku. Sayang seorang ayah tu ekspresinya tidaklah sesama ibu kita... Ibu tunjukkan sayang, nampak, ayah tunjukkan sayangnya dengan caranya tersendiri. Ego seseorang lelaki bisa jatuh bila orang yang disayanginya jatuh atau tiada lagi. I Love U Dad. Memori kita bersama.

Cukuplah setakat ini hari ni. Impianku ada, tapi mungkin terpaksa ku tangguhkan demi memuaskan hati orang lain terlebih dahulu. Maksudku, tanggungjawab. Lu tanggung, Lu jawabla! Haha... Sabar saja dulu. Aku taknak kalau tanggungjawabku terabai, aku dengan selfishnya memenuhi impianku. Aku sendiri pun akan merasa kurang senang nanti. Biarlah kita selesaikan hutang-hutang kita dan tanggungjawab kita terlebih dahulu daripada hidup senang tapi hutang berlambak. Yang mana mampu ku bayar, aku bayarkan terlebih dahulu. Consider please sama aku, aku bukan orang kaya, hanya orang sederhana. Janganlah ambil kesempatan atasku lagi sedang aku sendiri dalam kesempitan. Jika aku senang, percayalah, insyaAllah aku tak lupakan membantu. Sebab aku sudah merasa kesusahan... aku juga mahu orang lain senang setelah aku merasa senang. Harap maklum. Sekian, terima kasih.

XoXo


Sunday, January 1, 2012

Jangan masuk tandas tahun 2011 pukul 11:59pm kerana apabila anda keluar tandas, anda akan keluar pada tahun 2012! Haha

Tahun baru telah menjelma iaitu 2012. Hari ni anda semua buat apa? Hahaha ... Anda gunakan masa anda sebaik-baiknya? Hehe... Bagaimana dengan pengalaman anda di tahun lepas 2011? Adakah tahun itu menggembirakan atau menyedihkan? Bagi DeeDee, tahun 2011 ada banyak suka dan duka terutamanya jika dibandingkan dengan tahun sebelumnya. Tahun 2010 DeeDee di hujung tahun banyak bersedih kerana kehilangan salah seorang ahli keluarga dan rakan setugas. Tahun 2011 pula, DeeDee kena rompak dan masih lagi dalam proses menggantikan barang-barang yang kena rompak, sepupu berdekatan pula tidak mempedulikan DeeDee sudah. So, tahun 2012 jadik apa, DeeDee tawakal jer lah, walaupun tahun lepas pada Disember, DeeDee berkesempatan bertemu dengan seorang rakan baru yang bekerja di Pustaka Kuching, Sarawak ada menggalakkan DeeDee untuk berpindah berkhidmat di Sarawak. Still, in progress, DeeDee sedang pertimbangkan.

Apa lagi yang DeeDee perlu pertimbangkan untuk pindah balik Sarawak? Erm, ikutkan tahun, DeeDee dah berkhidmat di tahun keempat nih sebab DeeDee datang tahun 2009, sekarang dah 2012. Kalau ikutkan bulan, sekarang baru 30 bulan bersamaan 2 tahun 6 bulan telah berkhidmat. Nampak macam tak sampai 5 tahun pun dah bertugas. Ermmm, masih dalam pertimbangan lagi lah DeeDee nak pindah. DeeDee berusaha jugak nak pindah tapi sedang memikirkan yang terbaik lagi. DeeDee masih lagi terperangkap dengan masalah di sini (Kuala Lumpur) sebab tu rasa hati ada nak balik tapi kalau balik masalah belum gak selesai. Masalah apa Dee?

Masalah tu ada di tempat kerja. Mula-mula DeeDee kerja dulu memang bersungguh-sungguh nak buat, tapi bila ada seorang ni dalam pejabat, mengambil kesempatan terhadap kelemahan orang kampung macam DeeDee ni, akhirnya DeeDee terperangkap dengan tipu daya dan helahnya kerana ketamakan dan kepentingan dirinya sendiri. Semoga Tuhan saja lah yang mampu membalasnya. Mood kerja masih ada, cuma fokus kerja tu memang ada kalanya terganggu setiap bulan kerana masalah itu sentiasa dapat dilihat setiap bulan. Semoga tahun 2012 dan seterusnya ni semakinlah bertambah baik dan lancar hendaknya sebab di hari-hari hidup DeeDee berdikari di Kuala Lumpur ni, DeeDee masih lagi tercari-cari jalan penyelesaian untuk melepaskan diri dari masalah yang membebankan DeeDee setiap hari ni. Sungguh pun DeeDee selalu ditimpa masalah sebegini, Allah tu Maha Menolong dan Memberi agar DeeDee dapat teruskan hidup. DeeDee kena tabahkan hati di tahun 2012 agar lebih bersedia lagi di tahun-tahun akan datang.

Tahun 2012 ini juga tahun di mana DeeDee menantikan dengan penuh sabar tahun kewangan bakal kembali stabil. InsyaAllah di penghujung tahun. Bagi pengalaman DeeDee, 6 bulan adalah cukup untuk membiasakan diri di tempat kerja, namun 3 tahun amat diperlukan untuk menstabilkan kewangan jika dilakukan secara konsisten. Memandangkan ini sudah masuk tahun ketiga bagi DeeDee, so insyaAllah, kestabilan kewangan akan DeeDee mula rasai. Dengan adanya sistem kewangan yang semakin kukuh, maka dapatlah segala perancangan yang DeeDee rancang selama ini dijalankan sedikit demi sedikit kerana banyak perancangan DeeDee melibatkan penggunaan wang. Antaranya, kesihatan DeeDee dari segi fizikal dan mental, keluarga DeeDee tanggungan DeeDee iaitu Mak, Ayah dan Kakak, dan imej DeeDee dari berpakaian hinggalah ke pengangkutan. Seterusnya baru DeeDee akan maklumkan lagi perancangan lain. InsyaAllah berjalan lancar semuanya.

Tahun lepas memang banyak perkara yang menyenangkan dan menyusahkan. Yang menyenangkan sudah tentu kita akan senang untuk terima dan senang untuk kita simpan. Manakala perkara yang menyusahkan kita pula, amat sukar untuk dilupakan, malahan amat susah untuk dimaafkan. Soon or later, apa-apa jua perkara yang menyusahkan dan mengganggu perancangan kita sekalipun, haruslah kita maafkan dan lupakan tetapi jadikan iktibar, pengajaran dan sempadan. DeeDee akan maafkan, tetapi dengan syarat, mengikut budi bicara hati DeeDee, iaitu maafkan dengan segera atau pertimbangkan. Tetap DeeDee maafkan, tapi tak semestinya dengan semudah itu. Apa yang penting, Tuhan tu Maha Adil, pembalasan biarlah Allah s.w.t yang tentukan. Kita hanya merancang saja.

Biar apapun yang bakal terjadi di tahun 2012 ni, DeeDee tawakal sajalah kali ni. Berserah. Apa nak jadi, jadi lah. DeeDee tak mampu untuk mengawal semuanya kerana DeeDee hanyalah manusia biasa. Bukan Batman, Superman atau Flashman. Bulan ni juga bulan di mana Pojie dan Wanzy akan pindah dan DeeDee akan membayar seorang diri sewa rumah ni sekiranya tiada penghuni yang masuk sehingga hujung Januari ni. Sakit, tapi kena tabahkan hati. Sabar Dee ... sabar... Wassalam.
Jumpa lagi.


Followers