I Like it!!!

Thursday, July 28, 2011

Segannya Superman Hari Ni

Saya bukan Superman :)
Tabah jer lalui hari-hari lately nih. Especially bulan July ni. Entah kenapa la rasanya sungguh padat jadual kerja ku. Bila ku teliti semula diari kalendar ku, sangat-sangat *fenuh okay! OMG~ Sangat busy dengan function, panggilan sana-sini, terima itu terima ini dan pelbagai krisis lagi. Urgghhhh~ Leput kamek koh! San nyawa~

First cerita for today, DeeDee amat rasa terharu sangat-sangat kat Kak Blossom (bukan nama sebenar) amat prihatin DeeDee sibuk lately. Nampaknya gerak-geri ku ini seringkali diperhatikan ramai di pejabat nih. Patut lah semakin lama semakin ada saja yang mulai berkenalan. [Motif? *fengsan~]. Tadi, tiba-tiba dalam kesibukan yang teramat-amat mengejar untuk menyiapkan kerja, Kak Blossom call. Dipendekkan cerita, dengan muka gelisah aku nak menyiappppp kejer jer muka datang ke tempat Kak Blossom. Sedang Kak Blossom sibuk-sibuk buat kerja juga, aku cuba untuk belajar sekali apa yang sedang di adjust-adjustnya didalam Excel Office 2007 tu. Aku benar-benar mo belajar juga semata-mata untuk menyiapkan kerja lain yang terkena giliran aku kena siapkan bulan ni, tapi dengan tiba-tiba saja Kak Blossom offer dirinya membantu aku menyiapkan kerja yang sepatutnya aku lakukan bulan ni. Terharu aku dibuatnya. Serius, aku pun memang perlukan bantuan walaupun aku boleh jer buat tu, tapi, masaku terhad untuk aku fokus kerja hakiki ku terlebih dahulu. Kira esok jer lagi masa yang ada untuk aku dalam bulan ni menyiapkan kerja hakiki. Tapi, selepas Kak Blossom offer dirinya tadi tu, aku rasa bersyukur sangat-sangat dengan bantuanMu ya Allah. Alhamdulillah.

Settle sedikit masalah kerja tu, timbul lagi tugas lain lagi yang memang dah takder orang lain kena buat, aku juga kena siapkan untuk bulan depan. Tiba-tiba aku rasa macam beban begitu padat. Sabar saja ku. Entah macamana lar Bos aku perasan wajah aku berubah sambil-sambil ku menyiapkan kerja walaupun tidak terlintas langsung aku nak tunjukkan renyuk muka tu. Padahal aku dah cuba senyum time kerja tiba-tiba, "Kenapa wajah DeeDee nampak macam sedeyyy jer buat kerja ? :)" Tersentap aku dan hanya mampu terkulai senyum saja dengan Bos. Segannya aku, takutnya aku kalau aku terbuat Bos kecik ati ka, sedey ka. Tapi, rupanya Bos amat care kat aku. Tak sampai hati rupanya dia tengok aku macam rushing buat kerja dan berusaha menyiapkan dalam waktu terdekat. Terharu aku Bos pulak yang muka nya tiba-tiba macam bersalah. Hadoiii~ Segan saya~ Terima Kasih Bos memahami dan maafkan saya jika saya terbuat wajah sedey tanpa sedar tadi.

Setakat tu yang terbaru tadi dan sekarang tentang Lappy Putih kegemaranku, entah penyakit apa tiba-tiba menyerang, nasib baik brand Lappyku ni Lenovo yang ada Button Recovery. Terus aku tekan butang tu dan back up semua data-data aku kat HDRV sementara. Bila lepas format jer, perghhh, laju balik system Lappy aku macam mula-mula beli dulu. Weeeeeee~ Sangat ringan. Sungguh mengajar ku lebih menyayangi Lappy ku. Hargailah apa yang anda ada~
:)

Dalam 2 minggu sebelum nih, Wan kan di Surabaya, Pojie pulak masey di Miri, aku jer lar yang azab merasa air paip di rumah ni punya lar slow tahap gaban alirannya! Deras lagi aku kencing! Kalaupun keluar air paip nak menakung tuu, pergggghhhh, macam air Milo keluar! Karat! Air KL karat! Oh no~ Eeeuuuwww... sangat menangguh kerja-kerja membasuh pakaian ku dan memasak dan membasuh pinggan mangkuk. Urghhh~ Tapi, dalam susah-susah tu, tak setiap hari aku susah, macam Jumaat lepas aku tak di rumah pun waktu malam tu. Tidur rumah ZMFR (antara adik kesayangan) di area Danau Kota. Sabtu kitorang p Hulu Yam mandi air terjun~ Weeee~ Sangat-sangat Best! G pun ada sekali :) Kak Comey (bukan nama sebenar) pun ada nya pun~ dan plus plus plus kawan-kawan sepezabat adik ~ :)

Isnin 25 Julai tu tadi, dalam kesibukan ku di tempat kerja juga menguruskan urusan membasuh ayam dan persediaan lain untuk Kenduri Rakyat 400 orang tuu, timbul pulak kenyataan-kenyataan dari housemate lama di rumah "Bini Pertama" aku. Huhuhu... Dorang semua nak pindah. So, memang aku juga kena uruskan. Pendek cerita, tentu saja bab Bajet kami akan persoalkan. Mampu atau tidak mampu bayar berdua saja lagi? Dahulu kami berlima di rumah tu, pendek lagi cerita jadi bertiga, pendek lagi, nak jadi berdua dah ni, last-last kang, paham-paham jer, pindah arrr~ Tapi, dalam ke*feningan aku sibuk memikirkan tuu, syukur lah ada cara untuk meneruskan hidup setelah aku selaku Ketua Rumah sewa berbincang dengan Kak Sewa tentang bayaran. Good News is, Kak Sewa cakap 2 bulan tak payah bayar. Free ker? No lah! DeeDee dan Boy (housemate lama) terlupa ker tentang deposit rumah 2+1? Tak semestinya Kak Sewa tu kena pulangkan kat kita. Dengan adanya sistem tu, dapat lar Boy meneruskan masa tinggal di situ lagi tanpa bayar apa-apa. :) Kegembiraan di terima bersama~ Weeeeeeeeeee~ [walaupun aku tak duduk dah rumah tuu, tapi tanggungjawab tetap ada].

Amboi Dee, lately, henpon tak habis-habis sibuk call lar, sms lar, hentak ar~ Hehehe... Sentiasa busy ya phone DeeDee. Why? Tempahan Kek Lapis lerrrrr~ Weeeeeee~ Amboi amboi amboi~ Ko buat ker Dee? Tak lah! Rakan kepada Rakan aku buat. Aku just tolong jer :) Alhamdulillah setakat ni sambutan Kek Lapis Sarawak tu mendapat permintaan tinggi dari rakan-rakan di laman sosial Facebook dan juga rakan-rakan sepejabat. Menjelang Raya pulak nanti boley la hidang-hidang kek tuu. Tahan lama, sedap dan bukan sekadar warna tanpa rasa. Setiap warna yang terdapat pada Kek Lapis itu, punyai perisa asli nya yang tersendiri. Terutamanya seperti Cheese, Chocolate dan Masam Manis. Mesti lar yang Ori... Hasil buatan orang Sarawak juga. Berpatutan harga jika dibandingkan dengan harga pasaran dan tiket pergi balik Sarawak. Padahal Kek Lapis Sarawak tu boleh didapati stoknya dari KL ni saja namun keaslian rasanya, tetap sama seperti di Sarawak kerana, orang Sarawak yang membuatnya :)

Cerita panas hot panas untuk hari ni, entah orang yang ke-3 or 4 sudah ni, Boyfren kepada MuMu (bukan nama sebenar) mengamuk memaki hamun si MuMu setelah terlihat gambar-gambar MuMu bersamaku di upload di dalam FB. Selalu saja aku ni menjadi mangsa keadaan. Ramai yang mencemburui aku. Tidak terlintas langsung ya aku mo buat pasangan-pasangan kekasih bergaduh. Apa ada padaku?

Kasihan melihat si MuMu tau. Macam ketakutan sudah mata pun macam berair sudah. Dia risau kalau aku di apa-apakan. Sudah lah... Aku pun tak tau orang sekarang, padahal aku dah siap letak caption pada gambar-gambar tu siap minta izin juga mana satu yang boleh upload dan tak boleh upload yang menunjukkan gambar-gambar tu semua atas urusan kerja dan tidak lebih daripada itu. Aku dah puas sudah kena macam ni, siap ada yang mo bertumbuk, sms ancaman denganku supaya jangan ganggu Marka-Marka mereka ni. Haloooo, kalau tak boley bersosial tu, sekali lagi saya cadangkan, tinggal dalam hutan tu dan jangan keluar-keluar. Haissshhh... terus-terang DeeDee cakap, tak der maknanya gambar-gambar dalam laman-laman sosial DeeDee tu bertujuan untuk mengaibkan sesiapa okay. Sebab tu DeeDee tak suka tag orang incase orang yang di tag tak nak. Dan, senang bagi DeeDee kalau sesiapa yang tak nak gambar tu disiarkan, just DELETE. Bagitau awal-awal. Tu jer... tapi, yang *feliknya, gambar orang yang suka membangkang tu, tak der plak dalam tuu, tiba-tiba EMO~

Bagaimanapun, sangat membengangkan aku ya lately. Terutama yang terbaru tu tadi pasal BF marah GF... Hehehe... Hairan bebenar aku budak-budak zaman sekarang bercinta [bunyinya macam aku ni dah tua sangat]. Please baca betul-betul ya syarat Social Network. Tidak juga orang paksa kita semua main FB,tapi bila sudah ada FB, macam-macam la makian.
Dei~ Dei~ Dei~

Setakat ni, dapat dihitung ku juga ramai kenalan perempuan yang BF-BF mereka yang perasan sempurna sangat tuu mo gaduh saja sama aku pasal hal-hal macam ni. Ko ingat ko saja ka ada couple? Jaga lar betul-betul tanpa perlu gaduh macam tuuu. Gambar-gambar yang ku upload tu, senang cerita, telah mendapat kebenaran dari makhluk yang ada di dalam tuu... Itu jer, yang gambar engko takder, ko takder kena-mengena dengan aku pun ko marah ni pehal? EMO! Aku tau, sebenarnya, ko mo aku ambil gambar ko kan? Kan? Kan? Hehehe... Eleh, malu-malu *fulak~ Meh gamba- meh gamba~ Cer gambo Cer Gambo~ :P [Yang sudah tu sudah ya, jumpa aku face to face kalau mo bincang. Bukan gaduh, bincang]. Next! {Kekwat}

Since dah too many kejadian serupa menimpa padaku, I guess kena buat akaun baru ker? Segala-galanya baru? Apa bezanya akaun lama dengan akaun baru tu nanti pulak? Please ok. Yang sudah ada tuu, Public Life. Private Life and Secret Life, jangan nak mengada-ngada nak wujudkan akaun. Itu prinsip aku. Once anda sudah share, itu bukan lagi Private dan bukan lagi Secret! Itu sudah jadi Public! Faham tak? Boleh jer kalau nak DeeDee buat akaun laman-laman social baru, tapi dengan syarat, akaun lama tu, tutup terus. DELETE. Tak der makner nyer wokeyy~

Erm, pasal masa depan pulak, InsyaAllah next year, DeeDee nak menjinak-jinakkan diri dengan dunia DSLR. Fokus hanya pada photoshoot. Bukan pasal nak buat income, pasal minat yang mendalam tapi kena pendam jer... Kalau luah pun pasal nak gambar-gambar untuk kepuasan pandangan mata sendiri. Namun, rezeki itu datangnya dari Allah. Datang jer rezeki memerlukan servis penggambaran DSLR dari DeeDee, insyaAllah, DeeDee akan buatkan yang terbaik. Bayar tau! :) *Wink-Wink* Bukan masa sekarang lah nak DSLR tuu. Still research and study about it. Later praktikal saja lagi sambil applikasikan dalam kehidupan seharian :) Kerana apa aku minat gambar? Kerana gambar-gambar ku ketika kecil semua nya telah rentung oleh kerana peristiwa suatu masa dahulu yang belum bersedia juga untuk aku ceritakan kini. Ikuti Kisah Hidupku DeeDeeiDarus ni slowly yaaa... InsyaAllah aku akan ceritakan bila tiba sampai suatu masa nanti~

Until here lah amigo amiga amigos~ Adios. Jaga diri dan sentiasa hargai peluang dan hargai diri sendiri. Ilmu jika ada applikasikan, bukan disimpan dan diguna untuk menyombong. Ilmu jika ada baiknya dikongsikan bersama :)
Tata
<3



Wednesday, July 20, 2011

OMG!!! What date is today DeeDee? Di Mana Kamu?

Ya Ampun!!! Apa sudah tarikh hari ni? Oh No! Lebih dari pertengahan bulan July sudaaaaa! Sorry lar kat kengkawan-kengkawan dan peminat-peminat blog DeeDee yang semakin bertambah lately nih. Terlalu lama tinggalkan tak berupdate nak menaip blog. Tak terlintas langsung DeeDee tak nak menaip dah. Sedetik lebih pun tak terlintas di benak fikiran wokeyyy! DeeDee dah lama sangat-sangat nak taip semula just lately ada-ada saja hal. Huhuhu :(

Kepada rakan-rakan terdekat kesayanganku terbaru ni, terima kasih larrrr kasi hint-hint hon-hon kat aku, sound-sound kat aku "Kenapa DeeDee tak Update Blog Lagi?"... Waaaa... terharu rasanya ada yang sudi membaca blog saya dalam senyap. Sampai bila ponn aku tak tau kalau tak dek orang kasi sound kat aku. Hahaha... Adei na... Sorry-sorry sangat-sangat ya geng-geng dan rakan-rakan blog. Tak der maknanya buat masa nih aku nak tinggalkan page blog aku nih sebagaimana rakan-rakan blog inspirasiku sebelum ini yang sudah pun berhenti blogging. Itu belum cukup mematahkan semangatku untuk meninggalkan blog kesayanganku ini "Kerana Saya DeeDeeiDarus"... Wokeyyy! Weeeeeeeeee~ Apa khabar kamu semua teman-teman mesraku dan peminat-peminat yang bakalku jumpa? Followers baru, selamat datang ya... Kalau sudi just terus add FB saya and we'll chat while free.

Kerja banyak lately. Asal balik rumah jer, penat. 2-3 bulan maintain lagi kot berjalan kaki dari rumah ke tempat kerja. Tetapi..... huh! Selepas 2-3 bulan nih sejak July, amboi-amboi-amboi, nak menaip blog dalam blogspot punya lar malas. Ada saja isu dan agenda yang tertangguh. Haha... Urggghhh, aku tak patut tunda cerita-cerita dan pengalaman yang aku nak share. Nevermind, yang dah lepas tu, lepas. Sekarang aku mulakan kisah-kisah latest yang terbaru saja. Sebelum kisah yang terbaru nih, dipendekkan cerita kisah aku sebelum nih, aku sempat buat macam-macam. Antaranya yang aku paling-paling sangat-sangat ingat tu, aku dan MuMu (bukan nama sebenar) kena lantik bos kitorang kena jadik Pasangan Pengantin! OMG! *fengsan~ Hahahahhahaa... Ermmm, kalau tak nak, mesti jugak! Hahaha... Adoi yai, bagaimanapun, telah terlepas juga azab tu menjadi Modelling sementara untuk Majlis yang diadakan di opis! Segalanya berjalan lancar wokeh! Alhamdulillah. Next?!!!

Lama jugak aku nih berehat yerrr tak menulis a.k.a menaip blog! Agaknyer kernaku mencari ilham? Ataupun keterlaluan gembira sehingga tidak boleh menaip? Ataupun keterlaluan sedeyyy? Macam-macam but, yang pass let it pass okeh! Better aku ceritakan yang terbaru saja. Apa yang happening Deeeeeeee????!!!!! Tell us more! Hurm... jap! Last entri aku taip pasal apa ya? Oh, entri Abang Motor ekk? Hehehehhe... BANGSAT! Haha, takdek pa per dah... syukur lah... Mungkin agaknya dia target Wan jer tuu kot. Pelik gak, since Wan travel ke Penang last month untuk kerja, since that tiada lagi yang mengacau. Wan ada gak balik lately dari Penang walaupun kerjanya tak habis lagi. Hujung minggu time dia rajin jak ada lar balik dari Penang. Terbaru, kini Wan berada di Surabaya. Travel kerjanya jugak lar kot. Whateva, asal ko bahagia ya Wan! Huhu... Kira kat rumah hanya ada aku dan Pojie jer lah. Tu pun, Pojie kekadang tak sama syif kerjanya, susah wooo mo stay di rumah bersemuka lama sembang-sembang ka. Huhu...

Ermmm... mmm... mmm... just now pulak, Pojie cakap, start ecok dia akan pulang Miri, Sarawak. Hurm :( Sedey lar aku ni start ecok selama seminggu! Teda orang sudaa di rumah ni menemani aku! Hurmmmmm... Waaaaaaaa (ToT).... sunyi lar ni nantik... Pojie, ko kerja rajin-rajin ya di Miri tu nanti. Hurmmm... Hidup kena diteruskan jugak DeeDee! Aja-aja Fighting! Huh! Aku mesti tabah! Kuatkan semangat! Huh! Huh! Huh!

Justeru itu, saya, selaku penulis blog Kisah Hidupku DeeDeeiDarus ini, haruslah tabah menghadapi situasi di rumah dan pejabat! Aku pasti akan terasa sunyi, namun yang sentiasa menyayangiku pasti tidak akan pernahku lupakan! Contact! Contact! Aja-aja! Fighting Deeeeeeeeeeee! Hurmmm... Push-push... tarik nafasss... Walaubagaimanapun, kegembiraanku minggu lepas masih lagi tidak bisa ku lupakan! Oh, sungguh terharunya aku teringatkan peristiwa minggu lepas sampaikan berlinangan air mataku tanpa sedar ketika ku cuba menyembunyikan airmata jatuhku itu di belakang tempat duduk sambil memandang keluar tingkap kenderaan yang menghantar aku pulang ke stesen bas. Kenderaan siapa Dee? Bas? Stesen? Apa yang ko cerita ni? Cer Citer~ Cer Citer ~ Cer Citer!!!
☜ ☝ ☞

Hehe... baiklah, triloginya, ermmm bermula dengan kisah FB. Dari FB aku dah lama kenal ini budak. Peramah orangnya. Dah lama saling mencuit-cuit di FB dan entah bagaimana akhirnya menjadi adik angkat aku! Weeeeeee~ Haha... ZMFR (initialnya dalam ingatanku). ZMFR nih pernah mengupload' gambar-gambar tempat tinggalnya suatu masa dulu. Gambar-gambarnya itu sangat-sangat cantik. Kira adik aku nih photographer terhebat la sudaaa~ (Amin). Terlintas jauh di benak ku pada ketika itu ingin pergi melihat negeri orang belah utara nih. Hang tau ka belah utara mana satu? Hehehe... [Poyo ko Dee]... Pulau Pinang! Weeeeee~ Haha... sengaja bersempena lately birthday adik jatuh fulak on 12 July ni tadi, so aku memang dah prepare hadiah Domo Kun! & Perfume untuknya sehari sebelum dengar cerita ZMFR ni nak ke Penang on 15 July. Aku buat kata putus, aku nak join! Huhuh... Terhingin sangat-sangat lar katakan! Yes! Adik okay jak! Weeeee~ Aku pun join!

Di pendekkan ce citer ~ ce citer lar kan, macam-macam nak kena lalui untuk sampai ke Penang [alaaa, naik bas 4-5 jam jer kalau tak traffic-jam kejap], akhirnya, aku terPAKEJ dapat 2 orang lagi adik-beradik FB. Nahhhhh~~~ Tuwewww... Rezeki! Huhuhu... Kawan-kawan adik aku 2 orang tu yang berlainan agama dan bangsa automatik, jadik adik angkat aku sekalik. Haha... Yang felik nyer, adik aku nih jer asal Penang, Kepala Batas (Butterworth) 2 orang tu lagi, Sarawakian. Haha, sama macam aku... agaknya rezeki adik aku nih orang-orang Borneo ni agaknya~ Hahaha... Terbaekkk la dik... Jangan risau, kitorang takkan umpat ko guna bahasa kitorang... hahha... Jangan risau, kitorang gedik-gedik jer yer dik! :P Hahaha... Jadi, siapa namanya 2 orang lagi tu Dee? Ermmm, B dan G lah senang. Nama samaran saja k :P Kalau aku cakap jugak nama penoh kang, korang kena lalui aku dulu berkenalan, baru aku lepaskan berkenalan ngan adik-beradik angkat limited edition aku nih. 3 orang wokey! Haha... meriah beb! Hanya tuhan saja yang tahu betapa gembiranya aku sesampainya di Kepala Batas, Butterworth, Pulau Pinang, Malaysia tuu! Amboi~ Adoi yai~
♪ ♫ ♩ ♬

Plus! Aku dapat sekalik keluarga angkat! Weeeeeeee~ Abah dan Mama adik! Tanpa segan silunya aku, ikut resam di mana jua kita berada la katakan kan? Aku dengar dorang-dorang B & G nih panggil Mama dan Papa tuu tanpa panggilan Pak Cik dan Mak Cik, aku pun join arr sekaki. Haha... Mama, Papa! Weeee~ Alhamdulillah, family adik sangat-sangat Happening! I loike! OMG! Thanks ya Allah! Alhamdulillah! Sangat-sangat bersyukur! Memang tak terasa terasing nyer pun! Dengan keindahan luar rumah mereka yang cantik seindah khabar gambaran di dalam gambar-gambar ZMFR pernah upload' suatu masa dahulu, memang... ah! Santekkk!!! Ada sawah padi depan rumah sedang menghijau a lil bit kekuningan... OMG! Subhanallah! So beautiful lar that place! Sepanjang perjalanan cheq ke Penang ni, cheq senyum laaaa memanjang jeq sebab happy sampaikan cheq demam pun cheq tak sedaq na... Itupun G dah bagi kat cheq Pil Flu, still demam tanpa sedaq lagi... haha...
♕ ♚

Mana tak nyer demam DeeDee nih pembacaku sekalian, Plus lagi aku di bawa ke rumah Tok Wan (Datuk ZMFR) & Tok (Nenek ZMFR) di area Alor Merah tuu, perggghhhh... Gua cakap sama lu! Tok hidangkan kat aku rambutan yang banyak tak terhingga dan duriannnnn!!!!! My feveret!!! Dalam sibuk-sibuk Tok tengah bukak kerang rebus satu-satu tu, Tok sangat-sangat ringan tulang nak jugak hidangkan buah-buahan tuuu kat DeeDee! Terharunya! DeeDee tak pernah dapat rasa kasih sayang seorang nenek perempuan :'( Akhirnya kedatanganku tanpa di duga ke Penang nih, sungguh... sungguh mengharukan hatiku. Jauh di sudut hati kecilku menangis kegembiraan yang tak terhingga seumpama Hujan Lebat bahtera Nabi Nuh a.s namun ku sembunyikan lagi dengan senyumanku kepada Tok dan Tok Wan... Sempat jugak adik aku sorang tu si B siap hulurkan kat Tok Mangga ker Mempelam Telur tuu :P Tok siap tolong bukakkan cuci lagi. Hidang teh lagi tu. Dengan cawan yang satu jer lagi tuu pun siap kongsi aku dan adik-beradik minum bukan pasal tak dek cawan, "Kongsi 1 cawan tuh ambik berkat masing-masing lar katakan Tok" :P Hahaha... Gelak Tok dengar aku cakap camtu...
[Mo manja-manja ba katakan :P]

Macam tu lar al kisah pendek nyer yang membuatkan aku teringat banyak nostalgia di sana. Kebetulan pulak kepulangan ZMFR ke Penang kali nih sebab ada photoshoot untuk kawannya si Hiedayah dari persediaan inai, make-up, akad nikah di masjid, mamam-mamam di rumah pak cik Hiedayah dan last but not least, sesi kegemaran rakyat sedunia iaitu bergambar! Weeee, tau tak kat ner sesi tu diadakan? Harus larrrrr di Sawah Padi yang cantik menghijau tu kami semua p! Hahaha, well~ Sambil menyelam tu, tentu saja lar kita minum ayaq sekali! Mesti ada punya gambar sendiri~ Gedik's! Hahahaha... Weeeee~ Anyway, after this, insyaAllah, aku tak nak dah tangguh-tangguh menaip blog. Mana yang aku sempat, aku berusaha akan terus ce citer kat korang okeh! Wish U all Happy and Have Fun yeah! XoXo

♥℘.s. Æ ℓ٥ﻻ ﻉ√٥υ♥

Followers