I Like it!!!

Wednesday, October 27, 2010

Pesanan Buat Kekasih




Pesanan Buat Kekasih

Artist: Spring

Sewaktu kau melangkah
Meninggalkan diriku
Sebaknya rasa di dalam dadaku
Menahan titis air mata

Ingin aku berpesan
Kepadamu kekasih
Sekiranya engkau merinduiku
Hubungilah aku di sini

Jika ada kesilapanku
Maafkanlah diriku oh sayang
Dan izinkan aku bertanya
Mengapa kau berubah hati

Kiranya kau ada penggantiku
Tetapi hidupmu tak bahagia
Relaku memaafkanmu
Dan menerimamu sayang

Walaupun hatiku kau lukai
Namunku masih menyayangi
Kerana sehingga waktu ini
Cintaku masih untukmu

Oh sayang di mana kau berada
Janganlah kau lupakan aku
Ingatlah aku walau sesaat
Seorang insan yang terluka

http://www.4shared.com/audio/sGUBu6oK/Spring_-_Pesanan_Buat_Kekasih.html

Sunday, October 24, 2010

Anugerah Khidmat Cemerlang kau konon!

Baru pagi nih aku di hubungi oleh salah seorang hamba Allah ni yang buat aku bengang betol-betol dengar ayat nyer yang macam @#$%^& bila tanya pasal aku. Kalau tak tahu jangan menuduh melulu ikut sedap mulut ko jer. *&^%$#.

Pasal dia ni, aku nak cerita sikit. Biar aku ingat ada kisah aku tentangnya bukan untukku berdendam. Tapi nak bagi kesedaran kat aku sendiri gak sekiranya suatu hari nanti aku telah dapat seperti apa yang nya dapat iaitu Anugerah Khidmat Cemerlang. Ermmm, apa aku nak panggil gelaran dia plak eh dalam blog nih. Si Kuno lah. Sebenarnya, yang dia tak tahu cerita adalah, tiba-tiba, semalam, aku start dari bangun tidur saja, aku dah kesakitan. Time tidur pun terasa macam begitu banyak gas dalam perut. Dalam hatiku sudah menjangkakan samada aku keracunan makanan atau gastrik. Bila ku bangun tidur tu, perut terasa sungguh sakit untuk melepaskan "hajat".

Jadi, aku pun melepaskan hajat di tandas. Pedih. Memang macam zaman aku pernah keracunan makanan dahulu. Jadi, rupa-rupanya, bukan setakat itu sahaja. Ntah brapa kali aku melepaskan hajat dalam 1 hari semalam. Hajat cair saja. Memang aku dah syak yang aku nih keracunan makanan. Aku pun tak ingat apa yang ku makan hari sebelumnya sampai jadi begitu sekali. Semalam sabtu. Aku pun risau jika Ahad, pada hari ni, aku tak dapat kerja. Aku asyik mencari makanan pejal saja untuk di makan dan banyakkan minum air suam. Tapi, rasanya macam makin teruk.

Sehinggalah aku terjumpa stok pil Chi Kit Tek Aun aku yang ada, aku usahakan makan. Tak berkesan. Kesan sampingan sakit tu berterusan sampai ke tengah malam yang membuatkan aku langsung tak boleh tidur. Di tengah malam tu plak, member serumah aku Boy maseh lagi bangkit study. Dia lapar. So, aku pun masakkan stok Sosej Balutan roti Gardenier. Sambil aku juga makan sekali sebab nak buat hasil penghadaman ku pejal. Namun, pedih itu tetap berlarutan. Aku mengadu pada Boy. Nasib baik, Boy cakap, dia maseh ada lagi lebihan ubat sakit perutnya dulu yang ORS dan pil sesuai untuk kesakitan aku nih.

Dia memberikan aku dan aku rasa bersyukur dan bergantung kepada ubat itu sahaja. Tiba-tiba, pada pukul 3 pagi aku terbangun kesakitan. Pergi tandas. Pukol 4 pagi aku terbangun lagi. Sehinggalah azan subuh. Selang sejam saja, kesakitan tu kembali. Aku sudah mulai risau. Aku risau jika aku tidak meneruskan tugas pada pagi ni sebagai Penyambut Tetamu. Kredit kedua-dua handphone ku telah habis. Jadi, aku dapat idea. Celcom Broadband ku maseh boleh sms walaupun tak dapat call, jadi aku tukar simkad dan menghantar sms kepada bos tentang ketidakhadiranku meneruskan tugas hari ni.

Alhamdulillah, bos faham. Jika esok berlarutan jugak, aku mungkin akan mendapatkan surat cuti dari doktor esok Tapi, mintak2 aku dah sembuh esok. Tak sanggup. Perit dan sakitnya menyebabkan badanku begitu lemah dan begitu banyak kehabisan air. Kepala telah start pening dan rasa mual nak muntah saja.

Al-kisahnya aku nak cerita, lepas settle jer aku punyer deal ngan bos, kira-kira entah pukol berapa eh, si Kuno ni kol aku time-time kepala aku tengah sakit lagi nih:

Si Kuno: Eh dee! Ko duty kan hari ni?! Ko kat maner?

Aku: Aku tak dapat turun arinih, aku sakit.

Si Kuno: Ko tak turun? Selamatlah engkau! eh... (kan aku dah cakap kat si Kuno nih yang aku sakit dan tak dapat turun, cara cakap tu macam aku ni nak mengelak pulak dari kerja!)

Aku: Aku dah bagitau bos dah...

Si Kuno: Apahal ko tak datang hari nih? Ko ada hal nak jumpa siapa? (sah-sah memang bebal bin pekak! kan aku dah cakap. Terpaksa aku ulang lagi)

Aku: Aku tak henti-henti &^%$-*&^%$ lah.

Si Kuno: Oh.. ok lah. (entah dia dengar clear ke tak cakap aku. Aku bengong ngan dia ni tau)

Tahu tak, kenapa aku benar-benar bengong ngan dia ni? Pernah tu atas arahan Boss, suruh stayback kat opis supaya jaga tempat perpindahan barang. Dia bleh cakap tak boleh. Padahal, rumahnya dengan tempat kerja tu boleh jalan kaki jer. Aku geram sangat-sangat. Dia dah la terima anugerah cemerlang hari tu. Ei, aku tak rasa lah engkau layak dapat anugerah tu kalau macam ni! (bukanlah maksud aku, aku yang sepatutnya dapat anugerah tu, aku tak mengejar tu semua sebab aku sedar setakat kemampuan kerja aku).

Tapi, tu lah, dah senang, dah untung, ko lupa. Ko ingat aku escape ker hari nih. Aku ada saksi hari jumaat kesungguhan aku nak kerja hari nih. (bukan mau menunjuk) Hari jumaat tu, si John kawan sekerja aku bayar hutang kat aku tau. Sepatutnya dia nak bayar hutang Rm200 kat aku bulan 11 tunggu giliran duit kutu tempat kerja. Tapi, dia memang jenis memahami aku sekiranya aku dalam situasi sengkek perlu duit, dia percepatkan cara bayar dengan cara apa sekalipun. Sedangkan aku memang tahu pun kalau dia nak bayar awal memang boleh. Jadi, jumaat tu, si John bayar lah duit aku sebab hari tu dia beli hanpon yang aku menang kat Lelong.com.my tu dengan harga yang murah. Nokia 5030 XpressRadio tuu...

Lepas jer John bayar kat aku pagi Jumaat tu, petang tu jugak aku ngan dia pergi bersusah payah pusing sana pusing sini kat area Masjid India tu carik kedai Batik untuk function aku jadi Penyambut tetamu hari ni. Tau tak berapa harga baju tu lepas kitorang dah dapat? Rm195. Aku bayar dengan duit yang John hutang tu balik kat aku Rm5 jer kan?... Eiiii!!! Bukan aku nak memintak simpati lah walaupun baju tu harganya begitu mahal! Aku benar-benar nak turun kerja hari ni dengan baju tu sebab baju batik lama aku dah rosak tapi demi tugas, aku kena juga behave yourself lah, beli baju baru nak sambut menteri. Please lah. Ubah sikap mu sepantas mungkin. Aku mintak pada Allah, moga kau insaf ya. Dan aku juga sedar kiranya aku ini tidak sesempurna kalian di luar sana.

Apapun, setakat ini saja buat masa ni. Ceria-ceria selalu, kalau ada perkara atau masalah, di minta berkongsi, jangan simpan lama-lama dalam hati. Nanti parah pada diri sendiri. Biar terlajak perahu boleh undur, jangan terlepas cakap, nak tarik balik tu susah tau!

Ingat aku main-main ka kerja? Pantang aku main-main bila melibatkan kerja yang sebegini amat memerlukan khidmat kita bila sudah orang lain di minta tak nak hanya tinggal kita saja.

Oklah, Chow Bloggers~
:)

Thursday, October 21, 2010

Sepintas cerita seringkas ini :)

Salam semua! Huhu. Kenapa plak dengan kalkulator nih? haha... Besar ba kalkulator aku ni kalau buat kerja pun tekan boleh salah tekan. Hahaxx.. Yang penting jumlah kiraan tu mesti betol wei~ ehehehe...

Bukan nak cerita pasal kalkulator jer hari ni haaa... Nak cerita sedikit jer aktiviti aku hari nih. hari ni pagi aku busy. Entah ape aku busy eh? Sampai tak ingat. Errrr... yang ku ingat, petang. Start kol 2 jer aku dan Mr. Kapak gi PWTC :) Hari ni kan sibuk pasal perhimpunan Agung tu. Bukan sebab tu lah aku datang. Arahan bos suruh Mr Kapak dan aku g anta kad jemputan yang kitorang print pagi tadi kat Utusan :) Hmmm... Tapi, berlaku sesuatu hari ni yang memang aku dah mendugakan dan menjangkakan. Hahaha... Berkenaan dengan errr.... meletup dan berat. Lepas ni aku cerita. HahaXX...


Ni ape kes nih? Cincin nih? HAhah... cincin yang aku suka pakai actually kalau time santai or kejer ker~ Aku suka barangan yang simple-simple jer macam stainless steel dan batu-batu kristal or jed. Yang hitam ni kristal jed biasa jer. Aku ader lagi kalerkaler lain. Tapi aku suka pakai kaler hitam nih sebab bleh matching banyak! Terutamanya dengan kulit aku yang cerah nih, makin lah terserlah jari-jemariku yang cerah nih. Hehe... menghargai kurniaan yang telah Tuhan berikan padaku jer :)


Okeh! Di teruskan cerita! Melalut plak. Hahaxxx... ni lar Mr. Kapak. Terbaekk!! Aku respect kat dia walau macamana skalipun orang nak cakap pasal dia. Kenapa? Haha... Aku menyanjung sifat yang ada padanya terutamanya, penyayang kepada emak!!! Aku telah melihat gambar-gambar ibunya. Setelah ku melihat, aku faham. Dia seorang yang prihatin. Walaupun Mr. Kapak cakap dia seorang yang pemalas, bagi ku, tak. Dia lebih rajin dari yang dirinya ketahui :) Ye larrr... aku kan bekerja sama di bawah pantauan nya juga, sebab tu selalu jumpa. Tetiba plak hari ni atas arahan, aku dan Mr. Kapak di beri tugasan hantar kad jemputan yang telah kami print pagi tadi untuk di hantar kat Utusan di PWTC hari ni. Anda tau PWTC? Hehe... Pasti anda tahu sebab sekarang tengah kecoh arr di Tv. Kecoh dengan baik la~ Ada cerita di sebalik gambar Mr. Kapak sorongkan motor nih. Aku ngan dia arini venture plak pakai motor rempit dari opis ke PWTC. Hehe... tapi, apa kejadiannya?

Mr. Kapak punyer motor nih, baru arinih aku naik ngan dia. Hehe... lepas ni rasa tak nak naik ngan dia dah. Bukan tak sudi, kecian aku kat Mr. Kapak. Pasal meletup ngan berat yang aku nak cakap tadi tu ni larrrr... Aku yakin yang teramat sangat! Tayar dia meletop ni sebab aku duduk kat blakang dia arrr tuuuu~ [hahaha, amat memalukan berat badan yang berat tak tertampung si Motor, jangan risau, aku tetap sedar aku berat ke tulang walau orang nampak aku tak segumok dulu... haha] Paham-paham jer la kalau kat KL ni bawak moto, kena laju-laju. Kerna laju-laju sikit tadi, ada gak babak terhentak-hentak yang dapat terkawal dan akhirnya tupai jatuh ke tanah juga di mana part adegan laju kami akhirnya menyebabkan hentakan yang menyebabkan tayar meletopppp! Hahaha... time-time hampir dah nak sampai PWTC tu arrr meletop plak dah. Mau tak mau, aku turun dari motor, dan sama-sama kami mengiringi motor tu ke bengkel yang berdekatan. [kena patah balik la jugak carik bengkel tadi] di pendekkan cerita, dah tukar tiub tayar Rm10, kitorang ponnn dapat juga meneruskan amanat yang bos suroh untuk pegi ke PWTC tuh.


Akhirnya kitorang berjaya sampai di dalam PWTC. Aku malas arr nak ambik banyak gambar hari ni. kurang kit beraksi. Tapi ada la jugak sedikit cerita di setiap gamba. Macam ni pemandangan dari beranda PWTC tingkat 2 ke 3 tak silap tadi or tingkat 1. HAhaxx.. bleh plak tak pasti kejadian baru tadi. Ada sungai blakang ni kan. Tu bangunan Dewan Tun Razak 1 & 2. Aku ambik semua gambar-gambar ni guna kamera opis jer. Actually banyak tau aku nak tangkap gamba. Tangan aku ni cepat kit bab ambik gamba, tapi aku disiplin kan gak, aku kena terhadkan sebab ini bukan waktu untuk main-main. Kerja, so buat kerja ya.


Masa ni kitorang maseh lagi tertunggu-tunggu panggilan telefon dari wakil Utusan untuk terima kad jemputan yang bos suruh hantar tu, so, kitorang tengah menunggu lah ni. Dalam masa aku menunggu nih, heran gak ada si pemancing nih tengah pancing ikan. Tapi, tiba-tiba plastik memanjang macam mayat plak dia dapat. Aku senyum jer lah. Kalau tak, lagi nampak dia angkat tinggi lagi tadi plastik tu...


Yang ni Mr. Kapak cakap hotel. Aku ingatkan la Bangunan UMNO ka. Mentang-mentang kaler dia merah putih haaa~


Yang tu plak Dynasty Hotel. Aku ingatkan larrr Dynasty Hotel ni cuma kat tempat aku jer di Miri ada. rupa-rupanya kat sini ponn ada. Maksud aku tuu, ingatkan nama setiap hotel tak sama. Mungkin berkaitan gak ngan dorang macam KFC ngan McD kan banyak cawangan. Maybe~


Just bunga kertas. Dulu mak suka tanam nih. Kakak pun suka. Dulu bunga kertas kat umah nenek aku lagi banyak!!! Pagi dan malam nenek aku dan aunty aku kadang rajin siram bunga. Macam-macam kaler dah aku tengok. Kalau bunga kertas ni semakin tua kan, silap-silap bleh jadi sepohon pokok yang besar tau~ ye lar, penjagaan nya mudah tak sesukar menjaga orkid, ros dan kaktus. Bunga kertas nih semua orang mampu nak tanam dan memiliki. Tapi, seperti yang kita ketahui, Bunga Kebangsaan kita Bunga Raya kan? So, tanam lar bunga raya gak eh :)


Bunga, Hotel dan Bendera UMNO :)


Balik-balik abang si tukang pancing ikan ni jugak aku ambil gambar. Kali ni abang tu dapat sampah lain plak. Kita semua patut respect gak kat abang nih. Masuk ni yang aku dah nampak dan buktikan, kiraan kali ke-2 kan dia dapat sampah? Tak tau plak awal-awal tadi lagi or lepas kitorang tak perhati dia ni dia dapat lagi sampah. Abang ni tak jugak putus asa kan? Kita patut contohi sifat jangan putus asa tu jer eh. Tapi jangan contohi sifat dah jumpa sampah tak tolong buangkan. Hehe.. Abang jangan mareee eh~


Abang yang kerdil, Kereta, Dewan Tun Razak dan Bunga Kertas


Kalau korang tengok nih, jemput lar masok eh. Shopping!!!! Tapi, berapi lah jugak harga barang dia. Kitorang paham. Sewa tapak gerai tu jer dah sekian. Mahal tau! sebab tu barangan yang dia jual tu mahal gak. Kecian lar jugak kat penjual-penjual tu. Untung kalau tak seberapa nak bayar tapak tu jer dah lebih. So, lu pikir lah sendiri okay~ Tapi, most barang-barangnya jual menarik perhatianku jugak sebab takda di jual semberono kat luar. Macam ada kain samping tu kan tenunan Barisan Nasional. Hehe. Tenunan Lambang UMNO. Ada tudung, kerongsang, dan perfume jemaah haji dan lain-lain lagi termasuk makanan. Silalah berkunjung :)


Ini dari pintu kitorang masuk tadi. Time ni aku ngan Mr. Kapak dah nak balik :)


Selamat Sampai gak! :)


Oklah, takat ni jer. Laporan aku hari ni yek. Jangan lebih-lebih. Anda bekerja, so at least ada bukti anda telah sampai di tempat yang di arahkan. Sudah. Integriti anda!
Ok la. XOXO. See you all again bloggers :)

Wednesday, October 20, 2010

Kasihanilah penumpang bas. Jangan selfish driver!

Hiah! menyempatkan diri aku lagi hari ni nak blogging~ Erm, hari-hari ada saja lah benda yang ku mahu cerita yang bukan kisah tipu, tapi kisah benarku. Just mo crita pasal today~ Macam ni, aku tadi pulang kerja macam biasa. Dapat bas, dan duduk serta mengantuk la macam biasa sampai peduli apa ku orang pandang ku tertidur ka sudaaa time duduk tuuuu~

Jadi, tadi, bukan mo crita hal tidur ni lah. Aku perasan lah jugak si Bas Rapid yang ku naiki hari ni macam express bot ba bergerak laju di jalan plak. So, rasa macam duduk dalam Metro ada jugak. Sehinggalah terjadinya tragedi kecik tadi yang membengangkan banyak pihak di dalam bas. Penumpang pun bengang, pemandu bengong!

Kalau ku buat aduan Biro Pengaduan Awam ni mungkin dapat. Kisahnya begini! Macam biasa kalau sesiapa yang dah biasa dengan suasana Rapid KL yang 3 tempat duduk. Biasa 2 tempat duduk menghadap pemandu dan ada yang membelakangkan pemandu. Tapi, hari ni aku nak cerita pasal 3 tempat duduk yang menghadap pintu keluar tengah bas Rapid. Pada mulanya, 3 kerusi ni kosong saja mula2 ku masuk bas dan bayar tambang. Aku pun duduklah yang dekat first kerusi yang kirinya berpenghadang. Lepas tu, perjalanan demi perjalanan bas mengambil penumpang, sebelah kanan ku pula, duduk seorang kakak gempal berisi sikit lah jugak. Lepas tu, bas tu bergerak lagi dan sebelah kakak gempal tu kan kosong di sebelah kanan?, masuklah seorang penumpang kurus kecik yang aku bleh panggil kakak jugak lah. Then, bas pun meneruskan perjalanan...

Diteruskan cerita lagi,

Dalam kesesakan jalan raya sebentar petang tadi tu, aku memang pantang! Aku kompom akan automatik mengantuk dan tertidur lagi. Bila depan bas tu dah jauh jarak kereta beransur kurang kesesakan lalu lintas, baru dia pandu laju sikit. Asal bas bergerak jer, baru kurang sikit ngantuk...

Entah macamana lah arini, dalam sedar tak sedar aku kat gelagat bas tu hari ni yang asyik masuk 3 kali jer nak accident terlanggar bontot bas metro kat depan, tiba-tiba lah brek kali ketiga tuuuu kuat! Aku merasakan badanku melayang [macam lagu kumpulan Ungu-Melayang] ringan saja rasa badan. Rupa-rupanya betul-betul ba badanku terangkat lalu teralih ke kerusi kakak gempal sikit tu!

Aku, dan kakak Gempal tu tak ape-ape lah. Aku ngan kakak tu beransur dari kerusi tu automatik akibat kelajuan bas tu hampir nak terlanggar bontot Bas Metro depan dan brek mengejut nya. Tapi, kecian kat kakak kecik sebelah kakak Gempal sebelah aku ni. Kakak kurus kecik tu jatuh terduduk di lantai. Kedengaran kuat jugak hentakan tulang bontot kakak tu ke lantai bas. Dahla badannya kecik, tertolak pulak oleh kakak gempal sebelah aku tu. Apalah daya kakak kurus tu kan. Aku sebenarnya terkejut dengan situasi lalu nak bangkit bangun menolong mengangkat kakak yang jatuh tu. Tapi, badan aku pun tak dapat berganjak betol lagi untuk berdiri. Tak stabil sebab Bas Rapid tu blum stabil sangat menekan brek mengejut menyebabkan aku payah untuk angkat dari kerusi.

Aku terkejut gak dalam hati. Walaupun dalam fikiran memikirkan tentang kemalangan ke aku dalam bas ni? Alhamdulillah takde ape-ape. Senyap sebentar tu, tiba-tiba akak gempal tepi aku tu meradang kat driver.

Kakak Gempal : Apelah! Bodo betol! Cuba lah jangan berlumba ngan bas metro tu! Pehal! Laki aku pun pemandu Rapid KL gak! tak yah la macamni sekali! Apehal nak sangat berlumba berebut ngan Metro depan tu ambik penumpang!

Aku : (dalam hati, nasib baik kakak ni tak marah aku kerana aku tertolak dia duduk kat tempat kakak kurus tanpa sengaja)

Kakak Gempal : Huh!!! Aku buat report lepas ni. Tunggu lah engko! Aku report kat HR engkau. Bodo. Jangan la pentingkan diri sendiri! (sambil kakak tu ambil berat gak kat kakak kurus yang jatuh tu) Adik tak ape-pe? Sakit tak?

Kakak Kurus : Takde pape.. Sakit sikit jer kak... (tapi muka kakak tu dah cuak dah, kecian aku tengok)

Kakak Gempal : (Sambil kakak tu pandang aku berkata-kata) Kan!? Tak patut pemandu macam tu! Kan?

Aku : (Mengangguk ya tanda betul tu kak!) Ya!

Kakak Gempal : Agak-agaklah! orang dalam bas ni! Tunggu kau nanti! aku buat aduan! Laki aku pun keja Rapid KL jugak. Aku report kat bos kau!

Pemandu : Orang pegang la kuat-kuat! Baru tak jatuh! (bengang tak,lepas sendiri buat salah, nak menyalahkan penompang plak kan? Padahal, bas tu bukan engko yang punyer!)

Aku hanya bersetuju jer dalam hati atas kemarahan kakak tu. Aku plak tak nak cakap lebih-lebih sebab aku dudok dalam bas tu. Aku menyumpah kang, esok-esok, kena dendam plak oleh si pemandu tak berhemah nih~ Baik cukup kakak tu jer carik pasal. Laki dia kan keje Rapid. So, kak, respek sama u kak! Lain kali kita beli keta Big Foot langgaq bas abang tu kalau abang tu cakap bas tu dia yang punyer eh!?

Moral of the story :

*Agak-agak la wei pemandu bas! Bas awam untuk orang awam walaupun engkau pemandu, ko jangan sesekali wei pandu macam bas tu engkau yang beli! Duit orang awam gak tambang-tambang kitorang tu.

*Kalau ape-ape berlaku kat orang awam bukan engko nak menanggung sangat pon! kalau takat bas ko pandu tetiba rosak tepi jalan lalu ko gantikan untuk kitorang bas yang satu lagi untuk di naiki pun memang patut pun! Sebab, memang dah tugas dan tanggungjawab kau!

*Aku tak marah. Untuk kepentingan bersama jugak. Masa ni ko layan kitorang macam tu. Masa kemudian ko tak tau ada di antara ahli keluarga ko plak yang kena ker bila Allah nak tunjok. Maner lah tau!

Tadi pun, sebenarnya, masa tempat perhentian aku dan kakak tu pun, pemandu tu macam memandang bengis kat kakak gempal. Siap jer lepas kitorang turun dari bas tu tiba-tiba plak dia cepat-cepat tutup pintu dan berganjak laju bergerak nak meninggalkan kami lah konon. Tiba-tiba kena jerit lagi oleh seorang kakak tua yang sedang memegang tangan anaknya hendak turun dari bas tapi pintu bas ditutup dan terus nak bergerak. Betapa nampak sangat kan Pemandu tu macam bengong! Urggghhh, pandu bas macam lah bas tu dia yang punyer!

Apa-apapun, itu jer lah laporan aku hari ni. Yang penting aku selamat sampai ke rumah hari ni. Alhamdulillah.
XOXO semua bloggers dan readers~
:)


Tuesday, October 19, 2010

As I Promise, To Show it To :


Okay, just for today story. Not much, simple as I promise too~ I will post it if I get that "Teropong". Ehehhe.. But first, aku nak cerita sikit jer pasal kejadian dan isu terbaru ni yang belum lama ni aku ada postingkan kat blog ni. Ingat tak pasal kejadian "Pow" aku tuh? ya, tadi actually I just want to warn any of my friends yang work di tempat Dd too... yang ada di kalangan mereka juga lalu kat kawasan aku lalu ni kekadang berseorangan. Perempuan la terutamanya aku tujukan juga. Tapi, tu larrr.... facebook hanpon ni kekadang sot sikit. Kekadang tu dapat upload gamba. Kekadang tu tak dapat. So, ini salah satu gambar tu yang ku nak tunjuk. Di bawah ini.

Korang nampak kan betapa sunyinya gambar ni di waktu ni. Time ni aku baru balik petang tadi. Pukul 5:30pm. Biasanya jam kat laluan luar tu lah. Tapi traffic jam macamana pun, kat laluan dalam ni tetap sunyi. Hanya yang tahu saja, tahu di mana bahagian tempat ni. Kat sini lah kejadian tu berlaku. Ni lah di luar opis aku luar pagar. Kalau nak ngelak, payah gak, dah memang laluan aku nak mendapatkan bas. Kalau aku tak melepasi ni, aku tak balik plak kang. Bas pun bukan ada lalu dalam nih. Luar dari jalan nih menuju ke jalan besar. Penah lah jugak aku balik malam melalui jalan nih. Kekadang subuh atas arahan kena datang awal kalau ada tugasan penting, pun ada gak ku lalu jalan nih dalam gelap. Begitulah nasib di perantauan nih. Aku sorang jer kan. Apa-apa terjadi kat aku, macam tu jer lah di KL ni. Hehe. Yer la ada sodara aku kat Negeri Sembilan tu. Tapi, ni cerita kat KL. Korang kat luar sana nanti, bersiap2 saja la bersedia menghadapi dugaan yer. Kita tak tahu lagi apa takdir kita, aku pun tak menduga masa tu aku kena "pow" tapi berjaya juga ku atasi. Alhamdulillah. Itu semua atas bantuan dari Allah juga dan kebijaksanaan-Nya memberikan aku jawapan apa untuk ku jawab pada si penge "pow" aku tuh. Segala puji hanya bagi Allah :)

Oklah, ni dia seperti yang ku janji kan nak cerita kat orang-orang yang nak tau gak teropong jenis apa yang aku dapat bida tu. Ni hah, teropong biasa saja. Aku memang suka tengok teropong nih. Tambahan lagi dapat di lipat dan disimpan kemas dalam poket kan. Hehe.. Aku suka tengok benda-benda kiut nih. Yang bermanfaat ni. Boleh gak skodeng orang. Haha... Takde, aku berkenan kat teropong ni sebab, dulu, masa aku kecik-kecik, antara mainan yang aku ada lego, teropong dan bola kecik jer. Kereta mainan korek tanah pun ada. Hehe... Jadi, ntah mana dah kesemua menan aku tuh, ilang ke aper, tu lah bila ternampak jer teropong nih aku terus terkenang masa lampau yang terlampau lama sudaa tuu~~ Aku pun bida la habis-habis selama 3 minggu lah jugak usaha ku mendapatkan teropong ni akhirnya tercapai pada subuh tadi aku terima e-mail dari lelong cakap "Congratulation! bla bla bla dot dot dot lagi la..." So, heppi la :)

Itu jer benda ku nak cerita. Haha. Walaupun sebenarnya hari-hariku busy, kekadang tu, setiap kali ku busy tu, ada jer rasa tangan ni gatal nak menaip, tapi bila dah tangan bertemu kekunci taip nih, rasa malas nak bercerita tu lagi kuat!... Tu lar~~ Hmmm... cukup takat ni dulu. Aku ada impian! Impian kecik tu, dah tercapai jer nanti insyaAllah bulan ni, depan or Disember 2010 nih, baru aku postingkan lagi ekkk ape impian aku yang dah tercapai tu yang melibat kan dengan dunia warna nyata. (^_^)

Saturday, October 16, 2010

Baru sampai sebentar tadi~

Hehe... ini kiraan yang ke 10 lelong.com yang telah ku perolehi. Hehe. Tadi, sementara ku tengah menunggu kedatangan Tuan rumah sewa nak ambil stok water filter yang aku jual, tiba-tiba ketukan yang kuat kedengaran di luar pintu rumah kami. Aku tak menjangka pun. Aku belum jugak call McDelivery suruh hantar makanan. Boleh plak sampai.

Rupa2nya, Delivery Skynet yang datang. Inilah antara barang yang ku terima dari Lelong.com tu. Yang lain2 semua setakat ni Alhamdulillah selamat sampai juga. Semuanya yang ku menang bida ada, yang ku telah jual semula kat kawan2ku yang sangat berkenan, ada yangku simpan buat koleksi peribadi dan kegunaan sendiri.

Boleh kalau nak buat bisnes untuk main2 macam ni. Hehe. Tapi sekadar mengisi masa lapang. Jangan sampai membazir sudah. Ingat! Jangan membazir! Simpan duit untuk keperluan sendiri juga masa susah. Tambahan lagi macam aku ni perantau, bekerja di tempat orang. Berdikari lah sikit-sikit. Walaupun bekerja di tempat orang, bukan lah bermakna kita ni tak ada tanggungan. Ibu bapa dan kakak ku perlu juga ku tanggung :)

Alang-alang aku sudah membuat blog ni jarang-jarang juga aku nak menaip sebab kesibukan dan mengikut mood rajin, aku nak cerita lah sekali perkembangan terpendek dan latest pasal aku baru-baru ni. Aku cerita yang baru berlaku 2 hari lepas ya.

Bad for me and good for me too. Aku kena ragut, rompak atau ugut. Lebih kurang lah kalau di gabungkan ayat menjadi = "Pow". Haha... [bukanlah sesuatu yang menggembirakan] Alhamdulillah. Aku berjaya mengatasi walaupun dalam keadaan stress juga sebelum tu sebab tengah sms sambil berjalan memberikan kata putus untuk pergi kursus yang ditawarkan ke tak.

Ceritanya begini, sepulangnya aku dari bekerja 5:30pm, seperti biasa aku akan berjalan kaki keluar dari opis dan menuju ke stesen bas. Sepanjang perjalanan ke stesen bas itu, memang sunyi. Bagaimanalah aku nak mengelak kalau memang itu saja antara laluanku ke stesen bas. Ada laluan lain lagi yang jauh menggunakan jejantas. Tapi, jenayah berlaku di mana-mana tak kira di tempat sunyi mahupun ramai.

Keluar saja aku dari pagar besar tu, memanglah aku ternampak kelibat seorang lelaki botak berambut pendek tu berbaju putih sluar jean dan berselipar jepun tu di depan aku berjalan juga. Aku taklah mengendahkan dia yang terus berjalan di depanku. Ketika itu, aku sedang me-Reply sms sambil berjalan.

Tiba-tiba, lelaki di depan aku itu berhenti di tengah2 dan menoleh ke arahku lalu memberikan salam.

Lelaki: Assalammualaikum Bang. Bang... maaf bang time-time macam ni bang, saya mintak maap bang, dah ramai saya mintak tolong dan ramai yang tak percayakan saya bang walaupun saya dengan berpakaian biasa macam ni seluar jean koyak sikit kat lutut kiri ni dan berselipar macam ni bang, saya mintak bantuan ikhlas bang dari abang. Abang boleh tolong bagi duit tak kat saya bang berapa saja yang abang ikhlas mampu nak bagi. Semalam saya dan anak bini saya kena "pow" di Petaling Street bang. Sekarang saya takde duit bang. Saya nak balik rumah pun takda duit ni bang. Abang tolonglah bang kita melayu sama melayu bagi bantuan ikhlas bang dengan saya [dengan muka kesian dan mata berkilat-kilatnya tu?]

Aku: (dalam kepalaku memang automatic sudah ku tahu apa mo jawab sebab banyak jugak budak-budak yang terkena kat kawasan nih situasi macam ni tapi berlainan orang jugak, mentang-mentang banyak user dan orang keluar dari sini kan) Maaf Bang~ abang tengok ni [sambil aku menunjukkan bontotku yang mantap dan seksi] saya sendiri pun tak bawak wallet(dompet) bang. Yang ada pun sekarang dalam poket saya tambang bas saya balik bang~

Terus saja lelaki itu tiba-tiba meneruskan jalannya tanpa sepatah kata ucapan "terima kasih kalau takda takpa" ka jugak kan. Ini senyap saja. Nampak sangat menipu. Tapi, nasib baik juga hanpon aku dia tak mintak or kebas. Ini semua atas bantuan Allah jugak semua ni. Aku bersyukur sangat2. Kamu dapat bayangkan ka apa rasanya selepas kejadian itu berlaku di depan mata kamu dan bagaimana kamu teruskan hidup lepas tu? [itu aku sendiri lah mendefinisikan sendiri]

Itu antara pengalaman terbaru aku ya. Sebenarnya, sekali dulu aku sudah terkena. Area yang tidak jauh dari situ juga tapi di bahagian jejantas. Aku turun dari jejantas terus kena oleh seorang tua meminta bantuan cara yang sama juga. Masa tu kira aku baru 2nd day sampai di KL nih untuk melaporkan diri di tempat kerja. Yang first kes tu memang aku ada bagi tapi tak ingatlah berapa telahku berikan sebab telah setahun lampau berlaku.

Pengajaran dari cerita ini, tentu saja kamu punya banyak pengajaran untuk di sampaikan padaku kan. Dan tentu ada juga persoalan yang ingin bertanya lagi. Tapi, namanya sudah cerita pendek. Tapi ingat, kisah benar aku.

Sekarang, kisah seterusnya ingin ku kongsi bersama. Ini tentang seorang sahabat dan juga merupakan seorang kakak bagiku. Nak cerita tentang, pasal, mengenai, berkenaan, Kak Banana (bukan nama sebenar).

Masa ku mula-mula datang ke tempat kerja ku suatu masa dahulu, tentu saja aku tak tahan dalam pencarian sahabat, teman berbual, teman berkongsi dan teman melakukan segala-galanya. Bukanlah bermakna kalau aku tidak dapat teman hidupku langsung boring. Tapi, at least, kita haruslah bertegur sapa dengan orang yang akan kita temui selalu. Janganlah bermasam muka dengan teman-teman. Kita tidak tahu jika suatu hari nanti orang-orang yang kamu masamkan muka tu lah yang akan membantu kamu di kala memerlukan. Tapi, pandai-pandai lah memilih.

Jadi, sepanjangku mengenali Kak Banana, kami serasi seperti adik-beradik. Usianya matang dariku. Terbaru tentangnya. Tentang kanser nya.

Telah begitu lama dia menghidap kanser dan menjalani kimoterapinya mengikut jadual. Rasanya sudah berapa tahun dia menghidap. Cuma aku nak cerita pendek, terbaru doktor memberikan berita yang kurang menyenangkan aku, dan rakan-rakan sekerja, keluarganya dan apatah lagi dia sendiri yang merasakan lagi kepedihan dan kesakitan yang dilaluinya sendiri seorang diri dengan telah entah berapa ribu dan ratus kali telah dicucuk jarum dan di tebuk di bahagian pinggang serta prosedur-prosedurnya lagi di bahagian lain.

[kamu tahukah yang sekali kimo saja sudah boleh merosakkan usus dalaman seperti paru-paru, hati, buah pinggang dan yang lain-lain lagi yang aku tak jelas, tapi yang ku sebut itu saja sudah cukup sekian perit]

Di teruskan cerita, berita yang doktor sampaikan itu adalah...

Kanser yang terdapat dalam darah Kak Banana tu telah merebak banyak dan bukannya sedikit seperti yang telah di ketahui Kak Banana dari nurse sebelum itu. Mungkin kerana nurse itu hanya di berikan arahan seperti itu atau dia tidak tahu. Tapi, jelas jawapan dari doktor seperti yang Kak Banana telah ceritakan semula pada kami dengan penuh kesedihan, Kanser darahnya itu telah merebak dengan banyak di keseluruhan dalam badannya.

Sebenarnya, setelah sekian lama Kak Banana menderita, Kak Banana telah mendapat ikhtiar daripada doktor yang mengatakan, salah satu dari cara untuk menghapuskan kanser itu adalah dengan pembedahan tulang sum sum itu. Pertukaran darah antara adik-beradiknya. [bukankah itu berita gembira?]

Tapi, itulah, akhirnya doktor menyatakan padanya yang terbaru ini, sebenarnya, pembedahan itu kalau berjaya sekalipun, sebenarnya risikonya tinggi, dan sebenarnya kanser itu tidak akan hilang. Kamu faham kah? [bagaimana rasanya di kecewakan? kamu tahukah bagaimana rasanya kesakitan yang telah di alaminya?]

Ringkasan, aku tak sanggup meneruskan cerita ini. Setakat ini, kami hanya mampu memberikan kata-kata semangat walaupun Kak Banana telah boring mendengar dan naik jemu dengan semua itu. Aku juga takkan pernah menyalahkan tentang apa sepatutnya yang dia rasa itu.

Sepertimana kita semua ini, setiap orang pasti akan merasa masalah, dan masalah itu tentu saja tak semestinya sama. Kalau ada pun masalah yang sama, rujuklah bagaimana cara menghadapinya seperti yang telah berjaya di hadapi sebelum ini. Setiap masalah itu ada penyelesaiannya. Allah berikan kita sakit dan ujian kerana dia sayangkan hamba-Nya. Sudah. Aku tak nak cakap banyak. Aku memahami namun tak mampu mengekspressikan/menggambarkan~.

Setakat ini ya blog ku sementara waktu. Lain kali ku kongsi lagi ya. Tak perlu cerita semua. Janji ada mengikuti blog :)

La Tahzan.

Sunday, October 10, 2010

Lagi-lagi Lelong... Hehe... aku dapat lagi... Alhamdulillah...







Tapi aku jual semula kerna kawanku sangat nak Jam ferrari nih~

Brand: FERRARI OFFICIAL WATCHES CHRONOGRAPH AUTOMATICS ENGINE SILVER CASE BLACK

Engine: Top QUALITY JAPAN ENGINE AUTOMATICS MOVEMENT (NOT BATTERY FOR LIFE)

Case: TOP QUALITY SWISS QUALITY STAINLESS STEEL,

Band: HIGH QUALITY SPORT RUBBER

Condition: 100% Brand New

Size: 43MM FOR MEN

Sub-Dial: All Function, 3 SUB DIAL ALL WORKING

Friday, October 8, 2010

Bukan nak menunjuk cuma nak mengajak korang main sekali www.lelong.com.my tu~ Hehe


























































Antara yang telah ku menangi dalam Bidaan dan Lelongan Ragut Cepat! huahahaha... Ini benar-benar...
GUESS 25 years Aniversary W10216L1 DIAMOND SILVER s.steel watch,**
TOY WATCH Total Stone collection Full Diamond pink DISCO LIGHT watch


Whatever it is, untuk capaian rekod terbaik or ranking terbaik dalam bermain lelong.com nih, korang kena lah bayar lepas menang! Sebab korang dapat! tau. insyaAllah akan dapat pujian dalam ranking. Hehe.. Aku puas hati. Alhamdulillah~

Main lagi ah~~ hiah!

Followers