I Like it!!!

Wednesday, June 30, 2010

Kenapa La Aku Saja-saja?

Mana jua kan ku mulakan ah? Erm.. Ehehe.. Bah.. Hari ani.. Nda Nda.. 2 Hari ani lah. 2 Hari ani, sibuk banarku. Kelalahan tah juak. Ehehe.. Tapi bukanlah pasalku kan ngadu pasal hal ani. Yang sebenarnya, aku pun gembira and enjoy saja bila ku mbuat kraja. Ari ani, selesai saja aku sibuk-sibuk di tampat kraja yang lain, baru tah ku mulih semula ke opis dalam opisku. Lalah-lalah mengantuk ku atu, ku sampat jua bergamba. Baru ari ani ku rasmikan banar-banar baju kot kesayanganku yang ku baru dapat ari Ahad minggu lapas. Lamsam habis ku bayar sudah tuk clearance stock dari Singapore. Eheh... Baru puas ati ku walaupun mahal. Ktani meliat Qualitykan. Bah, sambung tah part bergambar atu. Jadi sehari-hari ani lepas settle kol 4:30pm tadi, anilah antara banyak-banyak hasil gambarku yang akan ku persoalkan tapi menunggu kamu semua menjawab saja kalau ku nda tau jawapan. Eheh.. Soalan apa? Bah.. Menjadi tanda tanyaku pulang hari ani. Kenapalah aku saja-saja yang kana lagau jadi penyambut tetamu. Ehehe... Kenapa ah? Asal saja Dato'-Dato' or Datin-Datin datang kah..or artis-artis datang, memang aku saja macam kana kapong walaupun ku nda bertapok. Hahah.. Maluku bah di exposed dapan-dapan pembesar-pembesar di Kuala Lumpur ani. Haha... Mun Sultan Brunei mau ku. Aku sayangkan Brunei walaupun aku nda lahir di Brunei. Adakah orang Brunei sini sayang aku ah? Chewah...sengaja bah tanya soalan macam atu. kambang kali ah.

Bah...Cani, dulu.. Aku ni suka lalu aktif dalam aktiviti yang melibatkan hal-hal keluar dari pejabat. Kira, dapat jua nda terlampau buat kraja yang bertimbun. Sekali liat, nah.. haha.. melakat sampai sekarang orang tau ku suka libatkan diri aktiviti bantu menjayakan apa-apa saja majlis. Tapi, nda pulang ku expect semakin lama tugas-tugasku semakin serius dan ketat. Kira tadi selama ani, aku saja-saja suka join aktiviti tu sebab dapat panohkan pencapaian markah ku nanti. Sekali liat, tu nah... sampaikan dari macam biasa-biasa saja krajaku, jadi luar biasa tah pulang. Maksud? Erm, sebalom ani, aku cuma layan saja aktiviti luar tu nda la sampai berkot-kot kah apakah. Tapi sekarang, semenjak hanya aku terpaksa ganti sorang pegawai ku skajap, makin jadi-jadi pulang dorang suka aku buatkan kraja atu bila ada saja lagi yang melibatkan pakai kot ah... Hehe... Makin tah aku ni jadi super smart tah pulang. Kira kan bertapok, kan idup low profile lah kunun, nda jua ku dapat lari koh. Haha... Adui nah.. Urang sini pulang sudah kiri kanan melagau namaku DeeDee. Haha... Sampaikan dorang nda kelala tah pulang nama sebenarku. habis nama manjaku saja kana lagau. Ehehe.. Apapun, aku nda pernah menolak jua tugas-tugas yang di barikan padaku walaupun membebel damit sikit dalam hati. Tapi, lepas atu, ku bawa sabar saja, fikir positif, baru tah ikhlas seikhlasnya ku usahakan buat kraja atu. Bukan apa ku kadang rasa payah kan menjalankan tugas-tugas luar ani kadang. Aku ada kerja hakiki. Kerja Hakiki pun balom siap sebab atutah barat rasaku kan buat kraja selain hakiki. Namun, bila tani sudah berada dalam kelumpuk yang basar macam ani, lagipun ktani di bayar jua, and bantuan dari ktani pun amat diperlukan, jadi, baik tah ktani jalankan jua tugas atu. Jangan risau pasal hakiki. Sebab ktani memang ada alasan yang kukuh setiap masa. Bukan ktani main-mainkan.

Tapi, bila ku fikirkan balik, haha.. macam nda percaya sajaku. Nda percaya apa? Macam-macam bah di buatku. Haha... padahal kalau orang dangar saja apa krajaku, orang pikir krajaku sanang-sanang saja. No!!.. Sakit banar atiku tu ah mun orang pikir kraja ku atu sanang. I mean, orang yang pikir aku ni hanya makan gaji buta ka sebab kraja ku sanang. And orang yang buduh sumbung tu pulang tarus-menarus describe kraja ku macamana padahal bukan seperti yang dorang perkatakan. Hehe.. Tapi atulah lumrah kehidupan manusia. Selalu cakap kraja orang lain tu lagi sanang dari kaja iak kan. Please lah k. Jangan cakap macam atu. Setiap orang ada bebanannya sendiri. Setiap orang tu pulang nda mampu or kadang nda terpikir kan buat blog macam ani untuk meluah rasa dorang. Kira aku pun, sekarang kira beruntung la dari 1001 manusia yang dapat melepaskan luahan dalam blog ani kepada pembaca yang ingin membaca. Atu pun kalau paham. Mun paham bisai!!! Hahaha... Nasib lah. Ani bukanlah official website ku mok semua orang paham ikut bahasa dorang. Ani bahasa rumahku... Hehe...Yang mana mau ku taip supaya urang yang paham bahasa ani pun paham jua. :)

Cuba kamu liat gigi taringku atu ah.. Adakah sebab gigi taringku atutah aku kana lagau supaya menyambut tetamu? Uh? Haha.. Antah eh.. sepatutnya urang takut kalau meliat taring bah.. Ani makin menjadi-jadi kana suruh aku di dapan mua urang-urang kenamaan. Adui nah... Damit rasaku ah.. Aku hanya semut merah, engkau orang besar.. Aku ni hanya orang kerdil ah.. hehe.. Okay-okay orait. Balom lama ani, baru aku terjumpa orang cakap sesuatu ngan aku yang buat ku tersentak fikir sejenak time mula-mula urang atu cakap ngan aku macam atu. Iak cakap apa? "Ko janganlah merendah diri" Maksudnya tu, janganlah aku terlampau merendah diri gilak. Eheh.. Awu, banar tu jua. Tapi, atu lah.. Aku merandahkan diri tu mungkin sebab kurang confident kali ah. Bah, kompom jawapan kamu confident kan tah dirik kali ah.. Kenapa jua kan Dee ko ni bercakap macam urang Kampung Aing di Brunei.. Haha.. Bah, bah... okay okay.. Erm, awu, memang ku jenis yang merendah diri. Bukanlah ku saja-saja mo cakap basar tu. Hehe.. Bah.. Cuma aku heran saja. Aku salu kana lagau time ku busy-busy. Atu saja main topic ku ari ani. Hehe.. Macam ani, sebenarnya, selama ani, aku hanya mau famous dalam internet saja. Sekadar dalam internet. I mean, kebanyakan orang pun semuanya macam atu jua la. Ada yang indak la kan. Sebab, aku salu terfikir, mesti gambar urang ani nda sama macam rupa iak nyata-nyata. Kadang, gambar urang atu lagi bisai dari nyata-nyata. Sebab edit lah. Kadang tu, kebetulan saja lah nda edit pun bisai. Tapi, atulah. Nda jua dapat lari dari kenyataan sebenar. Hehe... Orang yang dalam gambar atu tetap urang yang sama di dunia nyata. Kan? Hehe..

Pernah terjadinya dulu suatu ketika masa ku kraja dengan Liza di Brunei. Masa atu tampatku nda di bahagian Customer Service lagi. Masa atu, aku dah dipindahkan ke bahagian jualan handphone. Uiii nah, dahla aku ni peminat tegar or peminat setia or fan hard die pada handphone, memang ngam ku kaja sana!!! Haha... Eh, labih-labih pulang ah... Erm, atu, apa tu.. Awu ah... Ada suatu masa tu, aku hanya saja lah letak gambarku di pc tampat kraja. Aku dengan tanganku yang gatal masa atu edit-edit lah. Aku paling rajin edit gambar masa atu walaupun nda cukup spare part (software) di pc tampat kraja atu, tapi ku gunakan sepenuhnya kreativitiku dalam software Paint yang memang sedia ada dalam semua pc ktani di seluruh dunia ani. Sekali tah. Lepas ku edit atu, ku jadikan tah gamba atu jadi wallpaper skrin pc tampat kraja kami. Gambar atu pulang tentang aku dan staf-staf yang wujud betugas dalam kadai atu. Ehehe.. Ani part siuk ku kan crita nik. Aku ni buat la buduh saja mengamas kadai. Sekali, tiba-tiba tu, datang si pundan dari kadai salun suka datang kadai atu kan bejumpa salah sorang staff kami ani. Aku ni lagi jua sibuk macam urang buduh mengamas saja ke hulu ke hilir, mengelap cramin tah, memvakum tah juak, memanjat tangga tah atur lampong tah..macam-macam lah kraja ku atu sebab aku saja kumbang time atu dalam kadai atu. Jadi, tadik.. bercakap tah pundan atu dengan staf kami atu masa atu.. Pengako Sayo kuih karipap ayam goreng lipas melompat bla-bla-bla tah iak kan dengan staf kami atu jua. Dah atu, nampak lah jua aku iak tertunjuk-tunjuk gambar kami di screen pc atu.

Rupa-rupanya, pundan atu berkenan dengan laki-laki dalam gambar atu. Dapatkah kamu nangkap sudah critaku? Haha... Bah, jadi, nampak tah tembelang pundan atu masa atu bila iak bertanya ngan staf kami atu catu.. Ketawa la staf kami ani tadi sebab si pundan atu nda kelala bah siapa dalam gambar atu (sabar saja lah aku..hehe). Sekali, apa lagi si staf kami ani, tertunjuk-tunjuk tah aku yang buat buduh saja ni tadi. Yalah, bukan ku paham bahasa Pilipin durang atu time atu. kalau durang anu aku pun aku awu saja tah kalik nda tau apa-apa. Hahaha... Sekali, dengan penuh matrixnya, aku terpandanglah tunjukan jari telunjuk staf atu yang tertunjuk-tunjuk ke arahku time iak tengah bercerita dengan si Pundan atu. Aku pun dengan muka blur nda paham terberanti tah meneruskan kraja ku atu meliat saja macam muka katun mata nipis nda paham apa-apa (-_-').. Pastu, staf kami atu bagitau lah, "Dee,iak cakap gambarmu ani lawa! Ia nda kelala.Hahah.." Aku pun dengan penoh hapus blur tuk...ketawa saja lah. Eheh.. Ketawa kambing...(padahal dalam ati tu baru terpikir, mua ku ani nda sama meh yang dalam gamba ngan yang nyata?)..ehehe...Sakit ati tu nda la jua.. Cuma dari sana baru tahku tau... Time atu lah jua Pundan tu melafaz perkataan yang aku nda sangka aku dapat jua akhirnya pengiktirafan atu. Tau kah? Perkataan apa? Ehehe..

Photogenic!!! Ehehe.. Thanks Pundan. Hahhahahahahahah...... Paloi jua eh... Lain bunyina ucap thanks atu. Haha.. Bukan ku anu ko ah, aku nda tau namamu bah sebab sumbong gilak time datang kadai. Ko ingat aku ni patung ka bekraja nada perasaan nda kana tagor di kadai? ... Tapi, aku nda nafikan. Memang ku akui lah cakapnya. Sampai lah sekarang. Bah, macam syok sendiri aku kan? Tapi, apa pulang pendapat kamu? Atu saja lah. Memang ku ingau tu. Sampai sekarang. Apa kah maseh lagi gambarku sekarang tu bukanlah aku dunia nyata-nyata? Adakah attitude dalam gambar ku atu lain? Nda sama macam yang realitiku? Kepada yang sudah kenal aku saja lah buat masa ani aku dapat jawapannya. Kira persoalanku adalah, apa yang kamu expect dari gambar-gambarku atu? Adakah sama rasanya sepertimana sekarang orang sentiasa melagau aku jadi penyambut tetamu tu atas sebab rupaku nyata-nyata ani or adakah kamu lagi suka meliat gambar-gambarku daripada meliat aku yang nyata-nyata nda sama? Padahal, aku nda menipu dalam bergambar. Nda menipu yang macamana? Atu pun persoalan juakan? Mun nda, kenapaku mengedit? Memang lah... kalau nda mengedit tu, nda gunalah software atu dicipta. Aku menggunakan sebaik-baiknya lah apa yang ku ada tu. Tapi, bukanlah ktani ni mengubah mua bujur jadi Petak ka kan..Walaupun memang ada software macam atu dah pun... Tapi, kalau ku mengedit, aku nda perlu banyak tools. Atu saja. Hehe.. Dan untuk terus kekal dalam dunia internet ni, mestilah pandai edit-edit gambar supaya dunia internet ktani menarik untuk orang lain dan diri sendiri. Namun, dunia hanya sementara, jangan la suka gilak edit sampaikan nada gambar asal ktani. Supaya ktani sentiasa sadar ketaksempurnaan ktani atu. Sentiasalah bersyukur. Ehehe...Bah, siapa yang minat ngan gambar ku atu, masuk tah meminang gambar atu saja.. Sanang saja bah... Ehehhe..gurau saja k.

Walaupun bercakap pasal dunia edit, dunia yang nyata ani juak jangan tah ktani semua lalai untuk mengekalkan keseimbangannya k. Ehehe... Bah.. Jumpa lagi k... InsyaAllah...

Monday, June 28, 2010

Pengangkutan!! Liza... Mana ko... Hahahaha...

Beban apa? Hahaha... Adui nah. Liza!!!! Ko ingat kah gambar ani di forward mu ke aku dulu. Haha.. Pacah jua eh. Seumur hidupku, belum lagi ku penah nampak ni live!!!! Haha... Kalau setakat 3 orang tu nda jua heran kan? Haha.. Orait. Pengangkutan Awam lagi baik dari terpaksa tumpang kawan macam ani. Semalam, aku dan sorang memberku di rumah memang jalan sakan. Haha... pergi Jalan ke Pasar Seni and Jusco berdekatan umahku. Lama sudah nda jalan-jalan macam atu. Ehhee... Kawanku parking saja keretanya di Setiawangsa then kami teruskan dengan menggunakan Putra LRT. Direct ke Pasar Seni. Kenapa jua dengan Pasar Seni kan? Yahhh... Sana ada macam-macam. Kalau kalian mo datang nanti,, aku bawa kamu ke sana k. InsyaAllah. Asalkan, aku pun senang jua... Kadang, sudahku betul-betul free, kamu yang datang ke KL sini pulang yang nda free.. Memang pelik 1001 pelik.

Ani apa kes tah pulang makai bisen ke kepala. Aku penah jua kali di Bandar Kuala Lumpur ni naik moto nda pakai helmet, tapi nda jua sampai pakai bisen ke kepala kali ah. Tapi, hairan jua ku di Kuala Lumpur ni. Macam biasa saja kadang kawan-kawanku bawa kereta nda pakai safety belt kadang. Yang aku ni mati-matian tarik tali pinggang keledar tu supaya nda kana saman. Hehe...padahal bandar sudah ni ah. Antam tah iak. Bah, sambung tah ceritaku tadi pasal Pasar Seni dulu ah. Bila sampai saja di Pasar Seni, pasti saja rambang mata. Maksudku, terutamanya ko la Liza. Haha... Kenapa kan? Awuuuuuu... Sini Za, mun ko pegi Pasar Seni tu...Aksesori macam rantai leher, cincin kah... Lampu-lampu pelik ka... Teringatku ko saja tu. Ko kan minat barang pelik-pelik. Sampaikan lampung di bilik mu di Brunei dulu pun ntah lah. Nda pandai ku kan gambarkan. Aku pun dah jadi ikut-ikutan ko sudah penggemar tegar dengan barang-barang macam atu di KL. Apa boleh buat saja. Ku limitkan shopping barang-barang pelik tuk yang bisai-bisai. Cuma kelmarin adalah ku bali jua Almari ku yang comel. Huhuh... Kaler hijau daun pisang and putih. Bisai ku letak di bilik ku. Hehe...Nda mo ku ambil gambar almari tuk. Nda sanggup ku kan ambil gambarnya yang bisai tu. Haha.. Sebab memang ku tau jua bah. Karang mun sudah ku kembali ke Miri, bukan ku dapat bawa pun harta-harta tu. Ada jua yang ku tinggalkan. Lain la ko Lizz. Brunei ke Miri tu buleh lah...Haha... Mun dapat ku bawa macam bini-bini dalam gambar ani atas moto kali lah. Hahaa....Ndakkk ku sanggggguuuppppppp.... Perit tu rasanya menampung beban tu...ehehe....

Bah Za!! Lakas tah eh. Gumpol bajet ke KL..bawa si Enna. Berambeh tah dulu wah ke umah dorang si Awang Putra di Seremban, dah atu, time kan shopping tani g KL. Balik hari saja pun nda pa. I mean, just window shopping saja ba. Aku cuma bagi ko sepintas lalu saja meliat barang-barang tu. Bali nda bali atu terpulang tah eh.. Mun nda bali, dusta jua tu kali ah... Percayaku tuk... Kompom ko bali lah. Habis berangkut lah juak. Mun rasanya ko kan meliat Gucci ka barang-barang Guess ka... Meliat tah saja ko di Pavillion tu. Ko tau kenapa ku brani jamin dapat bawa ko pegi ke semua tempat ani? Sebab Pengangkutan. Buahahaha...Kenapakan dengan Pengangkutan? Hmm... Kenapa ah? Sebab. Untuk pergi ke tempat-tempat catu, pengangkutan di KL macam KL MONORAIL dan PUTRA LRT tu dakat-dakat saja. Nanti tah. Kalau mo liat banyak pakaian lagi di Times Square atu kah. Apa boleh buat saja bah. Aku baru 1 saja kadai saja sudah lalah bah kan bejalan. Kenapa? Sebuah tempat macam Pasar Seni atu saja pun sudah lengkap brg apa keperluan ku mo bali. Kan pikir pegi Times Square tu lagi tah ku berpikir 1000 kali kan pegi ka nda. Melainkan niat lain di Times Square. Meliat wayang sana pun ada GSC(Golden Screen Cinema). Mun kan bermain roller-coaster tu pun main tah Za mun payah gilak kan ke Genting tuk...ko bayangkan, dalam shopping complex atu ada Roller-Coaster. Nda nya damit tu kan. Basar jua tampat atu.

Mun ku mbawa ko ke SURIA KLCC pun, Uii nah... Macam-macam jua sana atu. Erm, mun kan meliat Petrosains kah... Aquaria kah apa nama tampat atu... Padahal aku sendiri balom masok. Tapi shopping di Suria tu penah la...Ko bayangkan, belakang KLCC tu pun ari Jumaat ada tempat solat Jumaat. Nda jua damit tu kan. Luas bah... Boleh la jua Mall Gadong di Brunei tu kan,Basar kan, Basar lagi di Sini ah... Mun kereta mu damit Za, macam dalam gambar ani tah ko kan membawa barang tuk. Tapi, aku bagi ko liat saja dulu. Hahaa...Jahat jua nda bali barang tuk...haha... InsyaAllah saja lah k. Mun bab makan tu la malas ku cerita. Teringatku pulang dulu masa tani di Brunei Za. Ktani dua suka makan-makan mun sudah jalan-jalan tuk. Tambahan lagi masakan di Brunei tu nyaman-nyaman tampatnya. Haha... Ingat ko kah tani dua penah makan Dim Sum nda jauh dengan sebuah KFC kah tuk. Aku pun nda ingat. Nyaman bah Dim Sum Halal tukkkkk.... Errrgggghhhh.. Tapi yang pasti, tiap kali tani makan... Kompom licin lah. Buahahha... Bila tah tani kan makan sama-sama stimbot ni Za!!!! Oh, bab makan di KL. Erm...ko mo makan apa Za??!!! Sushi? Kebab? Kenny Ayam Roaster ka yang di panggang sampai ayam nya berkilat-kilat kesedapan menunggu mulut tani dua kana suap? Ah... Sudah tah eh... Bebunyi tah pulang parot ku ani time ani.

Di KL, ko jangan risau Za mun pengangkutan rosak ka. So Far aku nda penah la. Hahah...di KL ani la. Tapi, mbari ijap jua eh mun kadang ku penah naik kritapi ke Seremban. Atu pandai macam beranti sendiri koh tengah-tengah jalan. Dahla ku mulih malam tuk aher ke Seremban. Gara-gara bas KL-Seremban abis, jadi ku pakai la kereta api tu. Mun sudah limpas kol 9malam Za, jangan tah ko kan bercari bas KL-Sermban. Tapi jangan risau. Keretapi ada bah. Kena pegi KL Sentral lah dulu. Hehe.. Bah.. Jangan tah crita pasal atu. Erm, kalau ko datang sini? Apatah kan ko Buat dulu Za? Aku ni macam becakap dengan dinding duhal.

Kalau ramai-ramai berjalan Za, payah jua. Banyak gilak komitmen. Aku cadang at least ktani 2 or 3 kah. Siuk. Haha.. Erm, nda pa lah. Aku rasa baik ku bercakap dengan tiang. Za, macam merajuk sudah bunyi nik. Ko ni kan. Menaip sorang sudah ku ah pulang. Hahah... Haiya.... Bila lah ko online lagi ni kan Za.... Haiya... Aku mo ketawa gulek-gulek lagi ba...sampai langgar dinding. Haha.. Paloi ah. Kalau dulu tu sanggup ku tu ah ketawa dalam online ngan kamu semua. Biar tah aku saja tergolek-golek di katil tu... Haishh... Nasib baik ada Chylla online Za... Dapat jua ku lagi berguling-guling macam kana geletek ah. Haha... Bah... Erm, mo tau perkembangan aku sekarang Za? Aku dah ada sebuah private Jet ngan Kapal Selam. Ku ampai di jamuran rumah ku. Ku biar tikus dari Labu jadi orang jaga Jet ngan Kapal Selam ku ah. Karang tiap pukol 12 malam pacah tah iak... Haha...

Perkembangan ku sekarang kan Za, erm.. ada orang di Seremban tu declare aku abangnya bah. Sian jua lah aku ngan nya.. ku layan saja. Hari-hari tu sms ku ah. Bini-bini la. Rupa-rupanya selama ani iak sudah perhatikan aku. Aku nda jua peduli lah masa ku di Semenanjung ani mun orang perati aku. Lalah ku sudah kana perati saja. Ingatkan nda suka ka, banciyo ka meliat ku. Rupanya, tiap yang memerhati aku tuk semua bak kata Udak Laki, ada udang di sebalik mee. Macam nyaman tah pulang rasanya eh. Oppss... I mean, kehidupan di KL ani banyak tipu muslihat nya Za. Terus-terang ku katakan ngan ko, orang yang pandai macamana skalipun mudah saja tertipu di KL ani. Orang suka ambil kesempatan sini Za. Walaupun orang tahu, di mana tani kan. Contoh la aku kan, orang di Miri tau aku di KL. Tentu ada sesetengah or segelintir tu cakap, "Eee, bestnya kawu di KL" tapi, sebenarnya ada jua part nda bestnya lah. Ehhe.. Tapi, nda jua ku nafikan tu best di KL.

Kalau ko kan tauk, di sini, semua orang banar-banar kan mencari duit saja. Kata orang, Hujan Emas Di Negeri Orang kan... Tapi, yalah, tentu ko faham apa rasaku kan bekerja di negeri orang nik. Sama jua macamana hatimu meronta-ronta mulih ke Miri kaja dari Brunei. Memangku paham lah cana rasanya ko kaja sebab aku sempat kaja ngan ko jua ngan Baem. Ehehe. Tapi Za, stress di Brunei nda sama macam sini. Alhamdulillah jua Za. Sini stress nda berterusan macam ku di Brunei dulu. Hehe.. Brunei tu sampai hari-hari. Hehe... Sini kami macam ramai. Atutah bukan sorang saja yang merasakan tuk. Sekurang-kurangnya aku nda kesepian jua. Di KL, banyak orang bisnes. Even aku sendiri Za.. Ada lah jua bisnes-bisnes ku sini. Tapi, dalam banyak-banyak bisnes ku tuk, tentulah jual top up tu saja kegemaranku jual. Yaaahhh, kadang ku jual top up, tapi aku jua top up diriku sendirik. Hahaha.... Keuntungan pun nda lari ke mana-mana. Wei, kita geng prepaidkan (0_o)... eheh.... ape kelas pakai Postpaid. Chewahhh...

Di sini Za, kami saling bantu-membantu lah jua jika ada masalah. Aku nda lah maksudkan pasal teman serumah nik. Aku bercakap pasal dalam gambar ani yang bininya tolong tolak lakinya supaya gugur ke tapi saja sebab sakit ati. Nada lah. Acah saja. Di sini, KL, ada orang ku paling nda suka bah Za, orang atu, berjanji bertimbun, tapi kan menunai janji tu payah lalu. Adakalanya pandai mengambil hati. Tapi sebenarnya menyakitkan hati saja. Hehe.. Kira banyak pengampu lah Za. Za, mana ko kan? Haisssshhhh... Baik lagi ku bercakap dengan TV. Haha... Awu bah awu...Pahamku ko bz. Gurau saja k. Erm...banyak pulang kawanku tapi nda jua ku cari dorang kan. Hehe... Pelik. To find a great chemical tu bukan sanang. Hehe... Baik jua housemate ku ada pasangkan astro di umah anik. Lagipun iak pasang Astro ni brapa bulan sudah. Rupa-rupanya semata-mata untuk meliat FiFA tu saja duhal. Aku kalau sudah menghadap laptop damit ku ani, apa lagi, Tv di on cari Channel 851 dengar Radio basar-basar.

Mengantuk sudah ku anik. Pa boleh buat saja. Gambar pengangkutan mu nik banyak gilak ku upload. Panjang tah sikit critaku nik. Haha... Urggghhh.. Babi bah sebalah ani dalam gamba. Ko perasan ka Za? Macam mbawa tong gas tah pulang. Za, mana tah jua laptop damit mu ah... Chat la wei..haha..ish..aku prefer lagi buat blog lah. Haha.. Hmmm.... Za...Aku mulih raya ani ah. Apa kaler baju raya mu tahun ani pulang? Tahun lapas bukan main lagi ktani semua ah. Berangan labih-labih kan beraya sama kunun. Sekali liat nah... Cani tah jadinya. Hehe.. Baju melayu ku ada sudah tu udak bini jaitkan. Hehe.. lawa. Macam kan pegi bertunang baju atu. Eheh... siuk eh.. Haha...

Raya karang, dapat jua ktani bergumpol. InsyaAllah. Macam tahun lapas sudah aku nda celebrate raya kan. Tahun ani semoga tani dapat jalan sama! Lagi sanang sudah ko dapat bertemu si Nana. Sanang ktani semua deal!!! Lagipun member2 ku di Miri semua sudah ada krita.. Hilux lagi tuk...boleh bawa kelapa sawit sekali berayak...Haha...Aku mo raya tani tahun ani panoh krita. Hahah.. Chewah... malasku excited gilak eh... Based on experience saja.. Yang penting, aku mo hentam semua kek and biskut raya tahun ani di rumah member-member. Rindu eh setahun nda makan biskut buatan member-member. Hmm...Mengkalik mun ku sampat Za, aku bali baju India jak baju rayaku jua tahun ani. Lagipun udak bini pun nda membantah aku kan mbali baju atu. Blom lama ani aku tepon mamaku cakap aku mo bali baju tambi, nda nya bantah ko. Haha.. kalau dulu bukan main di bantah sampai jangan abis duit tah iak pasan. Hehe..Sanang jua atiku tu.. Tapi, baju india jangan di liat catu..mahal jua tu kali ah. Ehehe... Tapi unik bah kan...Yay!!! Orait!!! Target.

Dah Settle semua, ktani jalan tah ramai-ramai macam dalam crita industan tuk naik kereta krabau ramai-ramai..or Shah Rukh Khan bertandak-tandak atas kritapi tu kah.. Beraya umah kawan. terutama umah katak ku mok ajak ko. Haha..Kenapa umah katak? Ko liat lah sendiri nantik umah nya. Ehehe... Tekajut ko meliat tiang umahnya sebuting saja sudah ko nda dapat ko palok. Haha.. uiii nah..akhirnya.. berjaya jua ku taip sampai ke bawah ani ah. Nda ko meliat tuk Za? Ramai-ramai tani dudok blakang moto...Aku drive k....Free air cond... Buleh sudah tu bawa lagu No Air...Bah..XOXO... I wish u read this k. (^_^)

Aih...Tulah jua eh..Balom lagi abis duhal blog ku Za!!!! Ani nah... Adegan censored nda censored ni pulang kua... Haisshh.. Hmmmm... sambong crita apa ah?? Arrr... Za!!! Ko maseh jual perfume? Erm..nda mau la crita ani..Ermm... Za... Aritu ko sms ku number lain bah. Number siapa kan jua tu? Paning ku banyak gilak number... Setia la wei dengan number yang satu. Haha.. Macam aku... Chewahhh... Za... Apakan ko gumpol ni lama sudah nda berintenet ngan kami semua ni kan... Genti banyak kan crita mu. Mun nda banyak siap ko Za. Haha... Crita la k. Buat blog ka. Hint-hint aku juak k. Sanang ku tau update. Haisshh.. Ko tau kah... kareng sudah utak ku nik kan menaip saja-saja nada ko sebagai sumber inspirasi nik kan berloya. Hahaxx.

Terpaksa ah ku sambung menaip nik di opis saja. Time lunch pulang nik. Kanyang ku eh. Patang ani kira ku kan ke Pertama Complex. Kan shopping jacket lagi. Tapi atutah, berpikir ku 2-3 ratus kali lepas ku teliat kasut ku ani pulang tiba-tiba bah macam kan jadi mulut buaya sudah. Haiissshhh... Ada-ada saja kan di bali. Mun ada sut iron man tu, atu ku pakai turun kaja supaya nda kuyak-menguyak kasut ngan pakaian ku. Lasak gilak bah mun bejalan di KL nik. Ko tau nda orang kaya Donald Trumph? Critanya pasal The Apprentice tuk? Perasan nda ko dalam video atu yang orang-orang di New York kalau kraja semua bejalan capat macam orang di Jepun mun pagi-pagi kan turun kaja. Macam atutah aku di KL ni Za. Baik aku nik orang. Kalau krita ada juak belanggaran mbawa laju-laju. Haha... Baik ko lagi Za kaja dalam Miri tu. Kalau jalan Jem pun, maseh juak kan mulih ke umah dapat juak kol 6 ka catu or 5:30pm ka. Aku sinik. Hmmmhh... Balik kol 5:30pm, tunggu bas, dapat saja bas, sampai di umah kol 7pm catu..kalau nahan ceret nang terceret bah ku madah ko... San nyawa... KL Jem aku boleh tertido bah dalam bas. Ktani di Miri Jem pun begarak jua maseh...

Saturday, June 26, 2010

Lagu Kegemaranku Di Gabungkan?


Sam Tsui dan Ahmir? Haha. Korang semua tentu tahu lagu Nothin' on You oleh B.O.B dan lagu Hey Soul Sister oleh Train? Lagu dorang nih, sedang aku tengah searching kat mixpod aku tadi, tiba-tiba jer aku ternampak lagu-lagu dorang dinyanyikan oleh si Sam Tsui dan Ahmir ni ha...nama baru bagi aku lah. Mungkin korang kenal lebih lagi dari aku. Yang aku asyik nampak dalam google si Sam Tsui ni asyik dikaitkan dengan Glee jer...Glee? Tapi, bukan ker Glee tu crita yang diiklankan salu kat Astro tu?Hehe..apa pun...ku akui, suara Sam Tsui tu nyanyikan lagu kegemaranku nih memang out of my Box. Tak sangka aku. Hehe.. Seronok mendengarnya. So, macam biasa la aku...apa benda ku suka, aku share la. Korang tak suka aku tak la paksa. He..Ok. Layannnnnzzzzz.....

Levi's Yay!! You Can Run But You Can't Hide!! Haha..

Levi's! Ya!! Levi's!!!! Korang percaya tak? Selama ni belum ada lagi Brand nih padaku dari segi seluar Jean!? Haha... Baru semalam wujudnya Brand ini padaku. Aku telah lama kenal akan Brand ini namun tak pernah memilikinya. Pernah pun walletku sahaja Levi's. Memang benar!! Ketahanan kain dan quality nya memang ku suka. Boleh bertahan 5 tahun atau lebih lagi. Semalam ku cuma membeli Cutting 601 saja.

Apapun, aku memang gembira setelah adanya brand ini padaku sekarang. Haha.. (Keciankan, macam ketinggalan zaman saja) Beli biar yang original. baru puas hati. Puas hatiku semalam setelah giliran duit kutu terkena padaku. Apa lagi, kaya sebentar lah. Hahah... Balik rumah pun sampai akhir semalam. Bukan main lagi shopping engkau Dee di KL. Thanks to my friend too. John (nama panggilannya). Dialah yang banyak mengajarku mengenai penggunaan bas dan pengangkutan awam yang banyak di KL ini sehinggalah aku mampu berdikari sendiri menggunakan pengangkutan awam yang terlalu banyak di KL. Thanks John. Semuanya telah ku rasa. Nanti ko datang ke Miri, aku bawa ko jalan-jalan k. Tunggu Ferrari ku berlabuh nanti k.(Poyo juak!!!) Hahaha...

Thanks to you too John cause give me much advice in kewangan management. Haha..Almost ku tak nak pakai dulu duit kutu giliranku semata-mata untuk percutian ke Bandung tahun hadapan. Haishhh.. Ada-ada saja cadangan bernas darimu untuk ku recovery balik duit tu. U r damn right. Hehe.

Well,Sekarang nih, telah ku uploadkan video-video official Levi's. Tinggal korang menonton nya saja lagi. Memang korang dah tau ponnn video-video Levi's ni kot. Apapun, aku just nak letak jak dalam nih. Ehehe. Okay!!!




Banyak lagi. Tapi, aku tak nak letak banyak sangat. Ehehe...Korang just cari jer video-video lain di Youtube tu k...Orait...Next blog please..

Top Up!! Top Up!! Siapa Mo Top Up??!!!!

Siapa jua la yang tak nak top up kalau sudah gila sms dan call orang saja tu. Itupun yang prepaid. Hehe.. Okay.. Dalam banyak-banyak bisnes yang telah ku lakukan di Kuala Lumpur, terdapat 1 bisnes yang paling-paling dan amat ku sukai buat. Di mana perniagaan ini tidak melibatkan usia sama ada yang tua mahupun muda. Bisnes apa? Ala...Yang budak sekolah dan universiti pun boleh buat bah untuk isi masa lapang saja. Atau dengan niat sekadar untuk memudahkan orang lain. I mean, membantu orang lain walaupun keuntungan tak sebesar mana tapi niat untuk memudahkan orang lain tu ada. Tu saja. Ehehe...


Janganlah pulak sampai merisikokan diri sendiri pulak untuk memandu sambil sms. Ehehe...ya, bisnes ini hanya melibatkan sms sahaja. Mudah dan simple sahaja. Ingat! jangan lah sms semasa memandu, bahaya dan saman pulak datang nanti seperti surat cinta dari Polis Trafik. Hehe..Orait...Bisnes kecil-kecilan yang DeeDee maksudkan ni adalah.....


Bisnes top up! Ya...kebanyakan dari kita memang suka mereload hanpon kan? Tapi, selama korang top up kat hanpon sendiri, ada tak pernah terfikir ke untuk membawa keuntungan kepada diri sendiri? Ala...tak payah lah banyak, sedikit pun takpa. (Kalau untung besar pun lagi Gembirakan. Hehe).

Baiklah. Bagaimana boleh terlintas kan DeeDee jual top up plak? Ya, sebermulanya dahulu kawan ku sayang yang ku anggap kakak ku sendiri jauh di sudut hati ku iaitu Kak Nana. Hehe.. Kak Nana memang kuat men-TOP UP hanpon. Tambahan lagi dia ada 2 handphone masa tu. Selalu lah dia top hanpon tu. Bolehlah dikatakan setiap hari reload. Entah bagaimana suatu hari tu, Kak Nana nak reload, tapi payah lah nak turun dari bangunan tempat kerja kami ni yang 19 tingkat dan nak menyeberang pulak ke seberang jalan ada Petronas yang kereta tak henti-henti melintas tu. Jadi, aku dengan rela hatinya membantu Kak Nana reload selalu guna Maybank2U aku jer, lepas tu bolehlah Kak Nana just bayar aku jer duit reload tu tanpa perlu bersusah payah menyeberang jalan kan. Jadi, selepas sekali je DeeDee bantu, rupa-rupanya hari seterusnya Kak Nana Reloadlah lagi dariku hanya dengan cara yang sama beli top up online guna Maybank2U tu gak. Dari sana lah aku mulai terfikir, kalau ku buat bisnes nih, ada jugak lah keuntungan. Tak banyak walaupun sedikit pun takper.. Sebab, kalau dah setiap hari jer Kak Nana top up dengan aku guna cara yang sama, so aku pun terpikirlah hal tu.

Selama beberapa hari selepas kejadian itu yang berulang-ulang, aku pun memulakan researchku di internet dan hasilnya menjumpai banyak laman web perniagaan reload di tawarkan. Dalam banyak-banyak tu, ku saringkan lagi mencari yang terbaik dan unik serta the best reload I can do and the keuntungan pun telah aku calculatekan. Banyaklah telah ku tapis dan ambil kira dalam pencarian penjualan Top Up paling mudah.

Dan, akhirnya, aku telah jumpa cara jual top up yang paling mudah di internet yang sehingga sekarang aku dan rakan-rakanku yang lain masih lagi mengamalkan sistem menjual top up ini. Ternyata, mampu memudahkan teman-temanku yang lain yang selalu top up. Alhamdulillah. Lagipun, aku mula teringat akan adanya cara menjual top up ni di internet ini adalah kerana dahulu, ketika ku bekerja dengan Pos Malaysia, aku ada seorang sahabat dan kira saudara jugak yang mengamalkan menjual top up di tempat kerja sebagai pendapatan sampingan. Sebab tu aku terfikir, memandangkan orang lain boleh dan pernah buat, mengapa tidak aku? Ketika tu aku tidaklah memulakan lagi perniagaan itu kerana tak nak lah ambil alih periuk nasi orang lain jugak mencari nafkah. Hehe... Kalau aku jual pun masa tu, memanglah tak salah jugak...Ok. Cut sampai situ dulu. Aku teruskan kisahku temui cara jual nih.


Cara terbaik juga menjual top up ni pun adalah dengan tidak mencekik darah si pembeli. Tak terlintas langsung untukku hendak mengecas lebih dari berapa yang teman-temanku reload dariku. Tentu saja korang semua pernah kan, reload kat maner-maner stesen gerai ke or kedai runcit ker yang macam kalau korang reload Rm10, di kenakan cas Rm0.50 lagi tambahan ker atau ada lagi teruk Rm1 ke tambahan cas terhadap reload tu atau maybe ada lagi teruklah dari situasi ni kan. Apa-apa pun, itu semua bukan lah pencarian ku. Menindas lagi orang lain dengan meminta keuntungan yang bukan-bukan seperti itu. Namun, tidak dinafikan jugak, cara perniagaan mereka seperti itu pun berjaya jugak di kala kita terdesak or malas yang teramat sangat sudah nak mencari tempat lain kan.Apa-apa pun, bisnes yang DeeDee buat ni pun ikut lah suka korang. DeeDee tak la jual dengan cara tu. Hehe...Tapi, kalau korang nak buat jugak, lantak lah k. Hehe..Okay, berceloteh panjang pulak mengenainya.


Baiklah, bukanlah maksud DeeDee tu kalau anda jual dengan harga Rm10 juga reload tu, langsung anda takdak keuntungan. Ada lah. Siapalah dalam dunia ni yang buat bisnes mau rugi. Tentu saja setiap orang mahukan keuntungan dari setiap perniagaannya. Sedangkan Nabi Muhammad s.a.w juga seorang peniaga suatu masa dahulu. Apalah salahnya juga kita berniaga kan. Lagipun, 9/10 pintu rezeki itu adalah dari perniagaan. Chewahhh, macam buat MLM pulak. DeeDee terus-terang katakan yang perniagaan DeeDee ni bukanlah MLM okay!!! Tak dak kena mengena langsung ponnn... Hehe... Apapun, DeeDee memahami, banyak cabang perniagaan dan cara nya tersendiri, itu DeeDee hormati. Terpulang bagaimana cara sekalipun perniagaan itu asalkan tidak melibatkan penipuan, riba dan lain-lain lagi lah k.


Perniagaan ini bagi DeeDee, amat menyeronokkan. Kenapa? DeeDee gembiralah kalau time-time orang memerlukan DeeDee tu.... I mean, DeeDee tak bersembunyi, tapi orang mencari DeeDee setiap pelosok almari di celah-celah dan di mana-mana sekalipun. Haha...Rasa disayangi.. Ceh, macam kurang kasih sayang la pulakkk... Haha.. Acah saja k... Janganlah sesekali kita riak dan takbur okay. DeeDee hanya gurau saja. Tapi,apa yang DeeDee terangkan adalah betul. Orait, apa yang paling menggembirakan DeeDee jugak pasal bisnes ni ialah, orang tak tau pun DeeDee tengah buat bisnes nih. Hahaahha...Chewahh...James Bond la rasa ko ya tek.... Haha...Siapa sangka bah maksud DeeDee nih... Di kalangan orang ramai pun DeeDee masih lagi boleh buat perniagaan nih. tak kiralah sama ada DeeDee di Stesen LRT ka, KTMB ka..Bus ka...Di Jamban ka(tak senonoh langsung)..Di mana-mana la yang sesuai pun boleh. Seronok. Apapun, cakap lebih-lebih pun tak guna kalau tak merasainya sendiri. Kata orang, melihat adalah mempercayai. Seeing is Believing! That's true!!! Memang betul tu.... Jadi, jika benar-benar berminat, di sini DeeDee bagi link tu supaya korang tahu apa bisnes Reload yang DeeDee jalankan:

Friday, June 25, 2010

Spice of India in DeeDee Life

Filem-filem Tamil pun ada yang best. Banyak! Haha... Aphal? Tetiba saja buka crita Tamil ni.

Yeah..Ku akui... 1 Malaysia. Haha.. Aku sukakan kelainan. Apa saja lah. Kalau boleh, apa-apa yang ku miliki susah orang lain dapatkan dan unik and limited edition in the world. Eheheh.

Gambar ini sekadar hiasan sahaja. tiada kena-mengena dengan yang hidup atau yang kojol k. Semua ini adalah rekaan semata-mata. Aku terdengar kekadang lagu-lagu Tamil, ada yang best-best. Hehe.. Aku semenjak telah berada di Kuala Lumpur, ada lah jugak rakan-rakan India. Dan, kira tahun lepas aku 1st time meraikan Deepavali di rumah En. Robert Pattinson(bukan nama sebenar tau). Sangat seronok memahami culture dan budaya masyarakat lain di dunia. InsyaAllah, jika aku diberikan peluang lagi merantau jauh lagi, akan ku simpan kenangan-kenangan indah mengenali masyarakat dan kebudayaannya serta kehidupan mereka.

Sepanjangku di Kuala Lumpur juga, benar-benar ku merasai life India di gerai-gerai mamak atau boleh jugak dikenali sebagai Mamak Stol. Ehehe.. Kalian yang sekiranya berbangsa India sekarang jika ada terbaca blog ku ini, saya terus terang katakan, bangga kalian ada di Malaysia. Sempat saya merasakan masakan dan budaya kalian. Saya ada target tau!! Nanti nak beli pakaian tradisional India pulak untuk celebrate Hari Raya di Kampung Halaman Saya. InsyaAllah. Wish me luck okay. I respect any of culture in this world.

InsyaAllah juga, tahun hadapan percutian ke Bandung. Tidur di Jakarta dan shopping di Bandung. Nanti, menjelajah pulak ke negara sana. Oh dunia Shopping termurah dan terindah. Wait for me...InsyaAllah.

Ya, bercakap tentang Tamil. Dahulu, aku ingatkan India di Malaysia adalah Hindustan. I mean, memahami bahasa Hindustan. Tak sama rupanya Bollywood dan Kollywood. Thanks to my India friend sebab explainkan to me last time bila ku hampir salah pilih caller ringtone. Ehehhe...

Tose, Vadde, Roti Canai, Nasi Beriyani dan macam-macam lagi masakan India banyak di Kuala Lumpur nih. Totally memuaskan hatiku. Kepada kawan-kawan India ku, jangan segan untuk memberikan tunjuk ajar kepadaku mengenai culture kalian. Last time, ketika aku di tanyakan soalan oleh seorang kawan India "DeeDee, ok tak saya just bawak awak pergi gerai mamak tepi-tepi ni jer sarapan?"..Aku dengan senang hati menjawab "Eh, kenapa tidak? I love to try. I like it. Come, bring me (with smile)..." Ternyata, aku seorang yang amat suka mencuba perkara baru. Tambahan lagi perkara baru itu melibatkan makanan.Haha...Hanya makan roti canai dan kari dan segelas teh tarik panas tu pun dah kira syukur tau. DeeDee betul-betul puas hati.

Syukur Alhamdulillah juga bidang kerja ku ini terkadang banyak melibatkan aktiviti ke luar dari tempat kerja. Aku kalau di bawa travel...Pantang menolak. Kalau menolak sekalipun atas reason dan alasan yang munasabah sahaja.

So far, kawan-kawan India ku tidak mengira usia. Ada yang muda dan tua. Tetapi kawanku yang seorang ni memang melucukan. Pantang kalau aku terjumpanya untuk aku serius. Sampaikan kawan aku ni sumpah aku celaka sekalipun aku ketawa. Lihat, betapa gembiranya aku bergaul dengan mereka. Tapi, tidak lah semuanya samakan. Aku hanya mahu menceritakan yang positif sahaja. Hehe...

Oleh itu, tidak hairanlah kekadang tu, aku mendengar lagu-lagu Tamil ketika sedang membuat kerja. Tetapi, kawan-kawan India ku memang kehairanan. Ehehhe....Yalah, tiba-tiba saja..Why?
At my own country, chewahhh...Bukan lah dapat ku mencari India tu di kampungku. Jika dihitung sekalipun boleh di kira dengan jari jemariku. Tapi, bila sudah ada tu, memang mendapat tumpuan hangat dari segi makanannya. Life full of Rempah and Spicy.Even my mum suka memasak makanan berempah seperti kari Ayam or ikan ka...Bila sudah mencari kari yang sedap di dunia tu, kompom cari kari hidup punyer dari orang India yang ada menjual di tamu-tamu(pasar). Kalau hari raya lah lagi sedap bila kari-kari tu originally di buat masak merah or kari or rendang or whatever masakan skalipun lah...memang sedap. Amboi..makanan saja...

Oh, oklah..cut the drama. Di bawah ini, terdapat video mengenai lagu Tamil yang baru-baru ini aku terdengar ketika ku sibuk kerja. Nice song lah. Bila ku tanyakan kawan Indiaku, mereka mengatakan, lagu ini mengenai seorang lelaki terjumpa buat pertama kalinya pada seorang gadis di dalam sebuah keretapi. Lalu jatuh cinta pandang pertama kot. Apapun, aku just dengar saja. Ehehe...Ok lah..Nalerke....Uh? hehe...

Kenangan Terindahku Bersama Mu


Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
cinta yang tlah hilang darimu
yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
selama itu pun
aku mampu tuk mengenangmu

Darimu, kutemukan hidupku
Bagiku, kau lah cinta sejati

Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang telah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah

Aku tidak menganggap ini suatu perpisahan. Aku menganggap ini hubungan yang tergantung. Di kala kau juga telah membuat keputusan menghilangkan diri dari tagged, facebook dan friendster, betapa aku benar-benar sama sahaja seperti teman-temanmu sebelum ini yang pernah ditinggal atau kau tinggalkan. Terima kasih atas segalanya juga ku ucapkan padamu. Walaupun telah ku ketahui engkau tiada lagi, namun tetapku akan hantar sms pada number tersebut walaupun telah kau nyatakan tiada lagi menggunakannya. Lagipun, sekalipun engkau tak memberi ku peluang langsung untuk membalas sms mu untuk memberitahu jawapan sms mu. Sebenarnya, petang itu sebelum mesej terakhir mu, aku hendak sms mu. Tapi, engkau telah katakan jangan memujuk mu. Jika ku sms, seumpama memujuk mu.

Tak disangka, engkau memberiku kejutan pada 12 malam tadi. Dalam mesej-mesej mu itu jelas, ada maksud yang seperti menyalahkan ku juga walaupun engkau tak menyalahkan. Ya, bagaimanapun, aku akan tetap merasa bersalah. Tak seharusnya perkara ini jadi begini. Aku tahu maksud 'Tilu' itu darimu. Aku sempat menghayati kesemua sms mu malam tadi. Walaupun aku cuba bawa tidur untuk memikirkan hal kita setiap hari. Aku cuba bawa tidur, namun rasa-rasanya aku tak layak tidur di tilam setelah ku membaca smsmu..Benar-benar aku runsing sehingga 3 pagi.Namun, jika aku menghukum diriku, bermaksud, aku lagi lah bodoh.Kan? Di kala sekarang pun aku masih memikirkan kebodohanku juga.

Engkau sempurna, banyak kenangan telah kita gumpul bersama tak kira setahun aku di KL atau sepanjang perkenalan kita di tempat kerja Boulevard suatu masa dahulu. Itu semua telah ku jadikan kenangan indah kita. Sekarang, aku ingin mengakui sesuatu. Engkaulah yang pertama kali membuatku rasa hubungan sebegini. Rasa.....

Tergantung....
Seumpama..........
Tiada jalan penutup....

Seumpama kisah Kazen Mazenku yang lain...
Apakah ini sumpahan terhadap kami...

Terus-terangku katakan padamu, engkau sekalipun tak pernah merungut mengenaiku...
Nampaknya seperti aku yang selfish kan...

Ku taipkan segala-galanya hari ini kerna aku tahu, engkau akan membaca blog-blogku ini juga dikala kerinduanmu sudah tidak dapat melihatku dari friendster,tagged dan Facebook yang engkau telah delete sendiri. Engkau kotakan janji-janji mu juga padaku walaupun tidak ku pinta engkau janji-janji yang bukan-bukan seperti itu. Engkau menjanjikan engkau akan menghilangkan diri jika aku sudah tidak suka lagi padamu. Kan?

Tapi, adakah aku menjawab aku tidak suka engkau?
Tidak sama sekali.

Dan, dalam mesej-mesejmu juga, engkau mengatakan engkau terhina oleh jawapan mesejku di facebook walaupun tiada terlintas langsung niat di hatiku menghina sesiapa setiap kali ku menaip. Buat apalah aku menghina orang lain sedangkan aku juga bukan manusia yang sesempurna siapa sekalipun.

Bagaimanapun...
I'm not very good in this relationship...
Hubungan telah menjadi hubungan jarak jauh...
Lagipun.. kita tidak mempunyai tanda ikatan apa-apapun...
Tiada apa yang akan ku kejar...
Lagipun tentu saja engkau telah memikirkan itu saja keputusan terbaik engkau meninggalkan dan menghilang diri dari ku..dan engkau hanya mampu tersenyum dan memandangku dari jauh sahaja seperti mula-mula kau temui aku dahulu.. Jika itu cara yang selesa bagimu, maka, aku pun akan mengalah...
Congrats..You win...
Thanks atas segala doa dan keprihatinanmu padaku. Aku juga punyai doa ku sendiri yang hanya aku dan Allah sahaja yang tahu. Namun, begini kejadiannya, baiklah.
Aku terima keputusanmu...
Namun, tetap ku anggap hubungan ini tergantung begitu sahaja...
Terima kasih. Best ending...
Tiada sesiapa meninggalkan sesiapa bagiku...
Aku tinggalkan facebook, friendster,taggedku dan laman-laman sosial ku yang lain untuk tatapan mu suatu masa nanti. Kau akan tahu pasalku walaupun aku tak tahu pasal mu. Setiap satu laman sosial yang ku main ada sebab tersendiri...
Kerana ku yakin, engkau tetap mencariku walaupun sekarang aku sudah boleh declare yang aku Single.
Thanks...

Jangan sesekali please..
Janganlah sesekali kau fikir begitu seperti yang telah engkau katakan dalam sms...Aku menganggap engkau perempuan yang tak tahu malu...Sumpah, tak terlintas langsung di hatiku mengatakan engkau sedemikian rupa...hinanya aku jika aku berkata sedemikian.

Mencintai tak semestinya memiliki...
Itu telah lama ku hadapi...
Dan sekarang engkau baru merasainya...

Terima kasih berkali-kali lagi...
Teruskan lah membaca blog-blogku kepada sesiapapun yang sudi...

Sesungguhnya, besar masalah kita, besar lagi masalah orang lain. Ingatlah, Allah Maha Adil. Memberikan ujian sekalipun mengikut tahap kemampuan hamba-hambaNya...Ujian paling berat setakat ini telah ku lalui tahun lepas 12 Januari 2009. Sejarah yang benar-benar memberikan impak yang besar pada kehidupanku..

Bukanlah bermaksud ujian kita di dunia ini akan berakhir begitu sahaja. Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan.. Aku sendiri juga bagaikan tidak percaya ujian paling besar ku tahun lepas itu dahulunya hanya ku lihat pada orang lain, akhirnya terkena pada diriku sendiri juga tanpa sebarang tanda...Benar, malang tidak berbau...

Setiap ujian yang diberikan memang ada hikmah tersendirinya.. InsyaAllah.. kita bertemu lagi pembaca-pembaca blog ku. :)

Thursday, June 24, 2010

Puzzle of My Heart.. Can be adapted into My Work!!

Warna-warna kehidupan. Ehehe.. All right!! Siapa suka main puzzle? Hahah.. My Faveret !!! A game that take time to solve it. Ehehe..

Aku suka puzzle bergambar. Yang kalau dah siap kita boleh lah framekan and gantung di dinding. But not me... Hehe.. Kalau dah siap semua puzzle, pecahkan... dan main lagi lain kali.. Last puzzle yang aku ada ialah Puzzle Gemini.. I thought that aku berbintang Gemini dahulu...Rupa-rupanya kiraan ku salah..Aku Taurus..
Tapi nasib baik masa ku dah beli game puzzle Gemini tu aku maseh lagi belum tahu apa bintang sebenarku Taurus. Kalau ku tahu maybe not really fun melayan main Puzzle tuh...Tapi yang palingku suka layan game puzzle sambung-sambung gambar tu ialah dahla siap, kalau ditutup lampu lagilah puzzle Gemini ku tu berGLOW IN THE DARK.Waaaaaaaa....uuuu......Hahah..Yup!!! Aku pencinta barang glow in the dark!!!! Eheheh..Jatoh Centa aku dengan barang-barang GLOW IN THE DARK...paham ka geng?

Well,lagi besar gamba puzzle tu, lagi seronok main sebab saiz puzzle nya makin mengecil...lagi lah pecah kepala mo selesaikan..ehehe..Waaaa...And lagilah banyak masa juga di perlukan untuk menyelesaikannya. Bertambah-tambah lah keriangan di hati ku. Ehehe...

Bercakap mengenai Puzzle...Aku mengkaitkan dengan kehidupanku.. or kita boleh katakan Puzzle of My Life..Persoalan dalam kehidupan or Pertanyaan dalam kehidupan.Eheheh..

Yang sebenarnya, hari ni aku hendak menaip tentang kerja ku yang dari tadinya ada puzzle yang mahu di selesaikan. Antara tugas-tugasku dari 1001 tugas ketika bekerja ialah, menyambungkan filem-filem yang terputus or putus dari mula bahan tu sampai. Pengarah filem yang menghantar filem kepada kami biasanya lengkap walaupun ada filem-filem nya yang putus. Jadi, sudah sememangnya tugasku untuk menyambungkan filem, aku sambungkan lah walaupun dah lama filem tak datang dan aku tak pernah pulak sambungkan filem putus. Kira gembiralah rasa hati tadi sebenarnya tak sangka, ingatkan selama ni, aku just main puzzle takde maknanya kalau di pandang dari sudut lain yang menganggap permainan itu membuang masa dan menyakitkan kepala...Namun, tidaklah bagi aku apabila bidang kerja ku ini melibatkan puzzle jugak...

Well,seronok sebenarnya apabila kita menyelesaikan puzzle. Gembira. Jadi, DeeDee pun seronok lah jugak tadik berjaya mencantumkan filem-filem yang terputus tu dengan pelekat tersendirinya. Dahulu, mati-mati ku fikir susahnya kalau filem datang dan aku tak tahu bagaimana hendak menyambungnya. Alhamdulillah, semalam, kedatangan filem yang mengejut padaku di kala ku benar-benar sibuk kerja rupa-rupanya ada hikmah.

Antara hikmahnya ialah, menambah pengetahuanku bagaimana rupa sebenar filem yang selalu di tayangkan di pawagam tapi tak pernah kita lihat nyata-nyata. Bila dihantar pula kepadaku rupanya belum lagi sempurna kerana filem yang terputus yang perlu kita sambungkan sendiri.

Ternyata benar kan setiap kejadian ada hikmahnya. Inilah antara 1001 hikmah selepas ku bermain puzzle selalu dahulu. Rupa-rupanya kerja yang aku lakukan juga ada melibatkan penyelesaian ber'Puzzle'. Ehehe.. Ya, sebenarnya banyak lagi. Tapi hari ni aku ceritakan tentang ini sahaja dahulu. Ehehe...

Bercakap mengenai filem, ingin ku selitkan juga di sini.. Walau bagaimana canggih sekalipun dunia teknologi sekarang sehinggakan ada blue Ray disc ker ape-ape lagi lah..tetap jugak filem menjadi kegilaan remaja, dewasa, kanak-kanak dan segelintir orang tua Uh? Dewasa lah tu...tetap jugak meminati filem-filem di pawagam kan!!??.. Alhamdulillah, walaupun peredaran zaman berlaku aku masih lagi sempat memegang media berbentuk filem nih nyata-nyata..namun, kebanyakan yang datang adalah filem-filem tempatan sahaja seperti Papadom,Duhai Si Pari-pari,Antoo Fighter dll. :) Kalau nak menunggu filem terbaru sampai kat tangan aku tuh memang berkurun lamanya la jugak. Ehehe.. Sepanjang hari nih aku menggulung filem dan mencantumkannya menggunakan peralatan-peralatan canggih yang telah diimport khas dari German. Dengar cerita, mesin yang diimport dari German tu dahulunya bertahan di Kastam Malaysia. Punyer lah susah nak lepas dari Kastam. Nasib baik untuk kerja. Bukan untuk cetak rompak filem. Eheh..akhirnya, dapat juga lepas dari Kastam atas sebab Rasmi. Giler ah, harga mesin untuk menggulung filem nih sahaja dah bersamaan dengan harga sebuah kereta lagi tu. Harganya Rm49,900.00..Fiuh... belum lagi harga projektor filem nih. Harga projektor saja dah RM100,+++.00...Waaaaa.....Tapi yang harga projektor Rm100,+++.00 tu ponnnn 2nd hand saja...waaaaa...yang 1st hand Rm300K ba....Gilak waaa....Mahal tu...

Jadi, bersyukur lah kita yang hanya semahal bagaimanapun tiket wayang yang kita beli untuk menonton wayang tu di pawagam tu, lagi murah dari harga sebenar filem kalau kita beli filem. Filem lupa jugak ku mo cakap... Kalau 2 tajuk filem saja dalam Rm10K sudah tu... So, kepada yang sedang menahan ceret sekarang pasti sudah terceret kan. Yang mengandung pun terberanak kalau menahan. Oleh itu, marilah bersamaku menonton wayang selalu. Kalau taknak temankan sudah!!!! Aku tengok sorang sajak. Tapi untuk pengetahuan kalian, pantang aku kalau tengok wayang takdak 'Jajan' di tangan atau Makanan Ringan yer...The most famous makanan ringan is? POP CORN!!!!! Yeah Bebeh..UUUU yeahhhh... I love you Pop Corn!!!! Sweet Pop Corn...Ow yeah... Terkadang tu ada juga bawa makanan sendiri..bukan lah bekal yang ku goreng telor dengan nasi puteh ku bawa ke dalam panggung tuh..Buduh jugak tu... I mean, macam beli la jajan kecik-kecik saja di Supermarket berhampiran wayang tu ka..mesti ada bah... Macam coklat Cadburry ka, Snake (Ular ka? Jangan!!), Keropok ka, Potato Chips ka, Nips ka, Apa-apa la (deh, terharunya kalau ada yang dapat temani aku sebegini di pawagam...Wuuuu..Ariba ariba...). Ehehe... Well, sampai sini lah dulu k.

Macam merajuk saja sampai situ saja, cerita lah lagi DeeDee!!!

Orait...
Orait...
Orait bah.....

Pada suatu hari, aku menonton wayang. Makan pop corn bersama teman-temanku di pawagam. Ketika seronok sakan menonton wayang dengan mulutku krup krap krup krap dengan Pop Corn, Tiba-tiba...Seorang budak di depanku, budak kecik perempuan bah! sedang menonton muka ku yang sedang krup krap krup krap Pop Corn kesayangan ku sebakul medium besar... Aku pun memandang muka budak kecik yang simpati itu. Walaupun dalam gelap, tak nampak mukanya sebab pantulan cahaya dari depan, aku lalu dengan penuh romantisnya menghulurkan Pop Corn kesayanganku. Si Budak Kecil perempuan yang comel itu pun mengambil pop corn itu. Ehehhe... Tersenyum saja aku. Sambil tu ku layan saja apa movie di depanku. hehe...

Tiba-tiba, Pop Corn di budak kecil Perempuan itu pun habis. Dia bangun lagi dan memandangku. Janganla buat-buat nda pahamkan..So, aku terus menghulurkan sebakul Pop Corn tu plak. Bukanlah aku merajuk, cuma kecian dengan budak kecil di depan aku tu...Baru aku perasan siapa bapaknya. Haha..di sebelah budak kecil tu jer Bapaknya bila bapaknya terkejut Besar tengok anaknya dapat Pop Corn. Bapaknya bercakap dalam bahasa Mandarin menanyakan siapa punya Pop Corn. Budak tu jawab la yang aku bagi dia Pop Corn tu.Ehehhe... Boleh pulak selepas tu, kawan sebelah ku tanya, "Siapa budak tu?"..Aku Jawab "Entah..sambil tersengih senyum.."

Tiba-tiba lagi, kawan sebelah ku tu pulak hulurkan Pop Cornnya padaku...Aku pengsan. Takda la pengsan, cuma, terharu. Hahahahaha...Adoi nah... Kita buat baik di balas baik bah.... Moral of The Story of My Life k. Bah, Boleh sudah tu di jadikan Bed Time Story. Ehehee..Orait...Lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....

Tuesday, June 22, 2010

Addicted To You!!!

Gunz Online!!!
Did you know!!!??? How much I miss this Game...the best game online fighting I ever like !!! Oh Gunz Online!!! My nickname when online this game is DeeDeeEmo..totally emo play this game... If I never kill even one!!! I would not satisfied!!! Damn!! Miss u bebeh...


Muahhhhhhhh....I like to use 2 sword and use it power by holding the mouse 1 for a moment then throw out the power to enemy...Damn..So good to release tension. When the compliment says Excellent or Fantastic!!! Damn, so good...hiah...ariba ariba...


They even can run the wall and roof...it was easy to kill people by using sword..but hate when they play cheat!!!! Urggghhhhhhhhh...since that time, this game getting bored when everytime outsiders online gamers cheating!!! Damn u!!!


Everytime I was being cheated, I'm stuck cannot go anywhere...Urggghhh...Since that the game not fun anymore..sometimes when we play, we can't see the enemy..totally boring like that...urggghhh...So hard to level up if keep going like that u know...Urggghhh...


See that word??? Unbelievable, Excellent and Fantastic...hahah..miss that word...cause this game everytime we maded to kill enemy, we got compliment...weeeee...happi happi....Semangat maaa.....


Not only Men character to fight in this game! There is girl character too...eheheh...Ganas that girl eh...ahahaha...


Can you all see that beautiful power sword this character bring??!!! Hmmmm...nice colour!! So do the effect !! ehehe...strong enough to decrease the enemy power...


Hahah...If you dare to create you character that not wearing anything beside short pant? Can!!! But, it is dangerous u know for your life...except u play cheat!!! Cause every shirt and accessories that you wear will effect the player...


If you was hit or been shoot by enemy, the picture on your screen will appear like this....Keep running and hold the mouse 2 so you can protect yourself too..(I'm not quite remember again how to play this game after 3 years left it)...


I love to see that wing behind..hahaha...good!!!! unbelievable!!!!! Fantastic!!!!!!


Damn!!! This one totally a good shot!!!! nice!!!!!!! (^_^) (^~^) (^O^)..... Keep it up!!!!! Hiahhh.....


Speechless...hahaahhahahahah....waaaaa...................Funnnnnnnnnnnn


While loading the game we might see this for cuci mata and imagine this is us in that online world...chewahhhh...perasan kunun.....Gunz The Duel!!!!


Yeah bebeh....muah....come to me....auuuuuuuuuuuuu......


Official Gunz online loading..........Nice huh....ehehhe....


You all should try this game.....I mean.. a friend that love to play online beside Counter strike or Condition Zero only..ehehhe....



Hit me Bebeh.....Ehhhhehehhehehh...orait..until now then...C you Later in online World!!!!! muah... Chow Bedah....

Followers